Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πτώση 1,23% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,23% στις 685,95 μονάδες

xrimatistirioptosi43545656

Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών τους μετά την χθεσινή εκρηκτική άνοδο, ενώ η αγορά ολοκλήρωσε τη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα της, ανακτώντας μέρος των μετεκλογικών απωλειών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,23% στις 685,95 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε κέρδη 1,33%. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 699,65 μονάδες και η χαμηλότερη στις 685,95. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,27% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 40,61 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 7,55 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 1,08% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,21%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, η ψήφιση του πρώτου πακέτου των μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη της αξιολόγησης του προγράμματος της Ελληνικής οικονομίας.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να ανοίξει ένα σημαντικό παράθυρο: Η ΕΚΤ θα θεωρήσει ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε πρόγραμμα και ως εκ τούτου θα επαναπροσδιορίσει την στάση της (waiver) έναντι των ελληνικών ομολόγων εντάσσοντας τα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ύπαρξη αγοραστή για τα ελληνικά χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου με την σειρά του θα συμπιέσει τις αποδόσεις δίνοντας αφορμές αναθεώρησης του ασφάλιστρου κινδύνου με το οποίο αποτιμώνται οι ελληνικές αξίες. Το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί τον άμεσο βασικό καταλύτη διαμόρφωσης τάσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το οποίο μετά από αρκετό καιρό πλάγιων διακυμάνσεων βρήκε ρυθμό και ανέβασε αισθητά το τζίρο προς το τέλος της εβδομάδας.

Η αφορμή για την συναλλακτική αύξηση δόθηκε από την ουσιαστική έναρξη του τρίτου κύκλου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με την ανακοίνωση της δημόσιας προσφοράς για την εξαγορά των ομολογιών της Τράπεζας Πειραιώς. Η φημολογία των διαχειρίσιμων κεφαλαιακών αναγκών κάτω από την αρχική εκτίμηση των 15 δις ευρώ της Αγοράς βοήθησε στην βελτίωση της ψυχολογίας και αναπτέρωσε το ηθικό των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι έως τα μεσάνυχτα της 30ης Οκτωβρίου, όποτε και θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής, μεσολαβεί αρκετό διάστημα και ενδεχομένως να αναμένονται και άλλες κινήσεις στο πλαίσιο της μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών είτε αυτές αφορούν πωλήσεις παγίων στοιχείων και συμμετοχών είτε εξαγορών ομολογιών.

Επιπλέον ο τρόπος και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δείχνουν ακόμα να μην έχουν οριστικοποιηθεί γεγονός που μπορεί να μεταβάλει τις φημολογούμενες κεφαλαιακές ανάγκες που θα κληθούν να καλύψουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Τεχνικά, η στάση της ανόδου έγινε στο όριο της ζώνης των 700 μονάδων, ένα αναμενόμενο επίπεδο αντίστασης που θα χρειαστεί κάτι καλύτερο από 30 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για να διασπασθεί. Από την άλλη πλευρά η τρίτη προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στην εν λόγω περιοχή μετά την επανέναρξη της λειτουργίας της Αγοράς από τον Αύγουστο, γίνεται με καλύτερες προϋποθέσεις και σύμφωνα με την παράδοση μια αντίσταση –όπως και μια στήριξη- όσο περισσότερο «χτυπιέται» αυξάνονται οι πιθανότητες διάσπασης της. Κατά τα άλλα οι πλάγιες διακυμάνσεις που προηγήθηκαν ήταν ενδεικτικές της άρνησης να πληρωθούν χαμηλότερες τιμές, να διατηρηθούν κάποια επίπεδα εκκίνησης ανέπαφα ώστε η διαγραμματική εικόνα να αποκτήσει και οπτικά περισσότερο ενδιαφέρον.

Έχοντας λοιπόν μια νέα βάση στις 650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έχει πλειοψηφικό ρεύμα πιθανοτήτων να ξεφύγει από την τρίμηνη συσσώρευση τιμών και να δει τις 797 μονάδες. Οι ταλαντωτές υποδηλώνουν σημαντικό ανοδικό περιθώριο ενώ τα σήματα των ΚΜΟ των 30 και 50 ημερών έχουν ενισχυθεί αποκτώντας απόσταση από το σημείο καμπής. Όλα τα θετικά μηνύματα της τεχνικής εικόνας συνάδουν και με τα περισσότερα διαγράμματα των μετοχών του FTSE-25 τα οποία είτε διανύουν φάσεις διαφυγής (∆ιυλιστήρια, ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ-2,73% ΟΤΕ, ΟΤΕ-1,13% Τράπεζες) είτε βρίσκονται σε σχηματισμούς συσσώρευσης.

Στο ταμπλό τώρα, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της Alpha Bank (+6,67%) και της Εθνικής (+3,15%) στον FTSE 25, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank(-16%), της Τιτάν (-4,65%), της Grivalia Properties (-4,63%), της Folli Follie (-2,89%), του ΟΠΑΠ (-2,73%), της Πειραιώς (-2,33%), της Viohalco (-2,13%) και της Aegean Airlines (-2,07%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Κατασκευών – Υλικών  (-3,53%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τραπεζών (+1,55%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 30 κινήθηκαν ανοδικά, 59 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

By