Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Πτώση τζίρου και κερδών για την BIC στην ελληνική αγορά

Μείωση τζίρου και κερδών είχε το 2017 η BIC ΒΙΟΛΕΞ, μία εταιρεία με ιστορία 65 ετών, που έχει γίνει συνώνυμη με τα στυλό, τους αναπτήρες αλλά κυρίως με το ξύρισμα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, η οποία ανήκει στον γαλλικό πολυεθνικό Όμιλο Societe Bic, τα έσοδα της πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 198,015 εκατ. ευρώ, από 202,54 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας μείωση 2,3%.

Οι πωλήσεις της στην εγχώρια αγορά ανήλθαν στα 22 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 3,3%. Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 25,96 εκατ. ευρώ από 30,02 εκατ. ευρώ το 2016

Μέσα στο 2018 η εταιρεία ολοκληρώνει επενδύσεις άνω των 28 εκατ ευρώ που αφορά κυρίως τον μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και την προσθήκη νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας.

Επίσης, προβλέπει ότι οι δαπάνες της για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, σε συνεννόηση με τη μητρική της εταιρεία, θα προσεγγίσουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία της ΒIC ξεκινά το 1952, από την οικογένεια Πολίτη, η οποία εξειδικευόταν στην παραγωγή ξυριστικών λεπίδων δύο αιχμών.
Η ξυριστική λεπίδα δύο αιχμών, ASTOR και η ιδιαίτερα ανταγωνιστική της τιμή ήταν εκείνα που συνέβαλαν στην καθιέρωση της ΒΙΟΛΕΞ στην αγορά.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 η ASTOR είχε ήδη ξεπεράσει κορυφαίες διεθνείς εταιρίες και ήταν η εταιρία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα. Το 1973 ήταν ορόσημο για την οικογένεια Πολίτη, καθώς ο Σουηδός μηχανικός Kenneth Gyllerstrom, σχεδίασε και παρήγαγε στο Περιστέρι το πρώτο απορριπτόμενο ξυριστικό μιας χρήσεως στον κόσμο. Ήταν μια κατασκευή που άλλαξε τα δεδομένα στον κόσμο των ξυραφιών.

Οι στρατηγικές συνεργασίες ήταν το επόμενο βήμα, με τον Αναστάσιο Πολίτη να συνάπτει συμφωνία με τον Γαλλικό όμιλο BIC, το όνομα του οποίου ήταν επίσης συνδεδεμένο με την καινοτομία, καθώς είχε κάνει μία αντίστοιχη επανάσταση με το στυλό μιας χρήσεως. Ένα χρόνο αργότερα η οικογενειακή επιχείρηση μετονομάζεται σε BIC VIOLEX και παράγει αρχικά για την ελληνική αγορά το πρωτοποριακό ξυριστικό μιας χρήσεως.

Το 1975 η BIC VIOLEX γίνεται μύθος και η πατέντα της τίθεται σε διεθνή κυκλοφορία. Τα εργοστάσια παραγωγής ξυριστικών λεπίδων σε Γαλλία, Βραζιλία και Αμερική δεν άργησαν να έρθουν και μέχρι και σήμερα κατασκευάζουν εκατομμύρια ξυραφάκια, τα οποία διοχετεύονται στις αγορές του εξωτερικού. Τελευταίος σταθμός για την οικογένεια Πολίτη ήταν το 1999, όταν η BIC VIOLEX εξαγοράστηκε από τον γαλλικό όμιλο BIC.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By