Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ραχόι: «Δεν θα διευκολύνω τον Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση»

«Θα ψηφίσουμε όχι στην υποψηφιότητα του Σάντσεθ για την πρωθυπουργία» ανέφερε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι

raxoi2

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα «διευκολύνει» σε καμία περίπτωση τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ενδεχομένως να χρειαστεί την αποχή του Λαϊκού Κόμματος από το κοινοβούλιο προκειμένου να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Θα ψηφίσουμε όχι στην υποψηφιότητα του Σάντσεθ για την πρωθυπουργία, πρέπει να είμαστε σαφείς», είπε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος.

Ο Ραχόι έκανε τη δήλωση αυτή ενώ ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) διαπραγματεύεται από την Τετάρτη με τα άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενάμιση μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου στις οποίες κανένα κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο βασιλιάς Φίλιππος έδωσε την εντολή στον Σάντσεθ αφού ο ίδιος ο Ραχόι αρνήθηκε να τη λάβει, δεδομένου ότι δεν έχει επαρκή στήριξη στο κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Σάντζεθ εκτιμά ότι μπορεί να επιτύχει μια κυβέρνηση των Σοσιαλιστών με τη στήριξη, παθητική ή ενεργητική, των Ciudadanos, των Podemos, του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος, PNV και της Ενωμένης Αριστεράς, Izquierda Unida.

By