Ένας νέος αγώνας δρόμου περιμένει μετά το καλοκαίρι την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει εκκρεμότητες και να διασφαλίσει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το καυτό θέμα των ιδιωτικοποιήσεων κινητής κι ακίνητης περιουσίας.
Η ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου με την έλευση της Τρόικας, οριστικοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων της τρόικας – κυρίως του εκπροσώπου της ΕΕ, Ντέκλαν Κοστέλο, που βρέθηκε στην Αθήνα για το Συνέδριο του Economist και ο οποίος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τα όσα διαμήνυσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ η Ελλάδα μπαίνει με αξιώσεις στο τελευταίο έτος του προγράμματος για να το ολοκληρώσει τον Αύγουστο του 2018 με κοινό στόχο να μπορέσει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις στο τέλος του προγράμματος.
Επιθυμία όλων είναι το ελληνικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018, ανέφερε χαρακτηριστικά, ώστε η χώρα να μπορέσει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και βασική προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί στη πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. «Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, επειδή η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς» για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους»συμπλήρωσε.
Χαρακτηρίζοντας ρεαλιστικούς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022, ο εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε πως «το Eurogroup αποφάσισε το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022, να είναι 2% του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ ρεαλιστικό ενώ έκανε και πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν τον Αύγουστο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό θα επέτρεπε, να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τίποτε για τα δάνεια στον EFSF έως το 2038. Είναι ένα εκτεταμένο πακέτο».
Να υπενθυμίσουμε ότι στο επίκεντρο της α” και της β” αξιολόγησης βρέθηκαν ασφαλιστικό, φορολογικό και «κόκκινα» δάνεια.