Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Ρέγκλινγκ: Χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα η διακοπή των μεταρρυθμίσεων

Η Ευρώπη είναι πλέον πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει όλους τους κινδύνους

regling638_040414

Η νέα αριστερή κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιαπωνική Nikkei, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη το ότι πάνω από το 70% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απέρριψε το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι πλέον πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει όλους τους κινδύνους.

Ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αποκάλυψε ότι ο ESM εξετάζει την έκδοση ομολόγων και σε άλλα νομίσματα πέραν του ευρώ ώστε να προσελκύσει επενδύσεις από την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες.

Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε: Σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε υπάρχει Δημοκρατία και ως εκ τούτου οι κυβερνητικές αλλαγές είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Για τον EFSF και τον ESM αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθότι αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας. Έχουμε δώσει στην Ελλάδα πάνω από 140 δισ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία και κατέχουμε το 44% του ελληνικού χρέους, είμαστε με διαφορά ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί σημαντικά από αυτά τα δάνεια. Παρέχουμε χρηματοδότηση με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής – πάνω από 32 χρόνια – και με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα μέχρι τώρα, περιλαμβανομένης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπήρξαν πολύ θετικά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Τα οφέλη έχουν γίνει ορατά το τελευταίο διάστημα με την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειάζεται να κάνει ορισμένες διορθώσεις, αλλά θα είναι πραγματικά μια χαμένη ευκαιρία αν δεν επιδιώξουν τις μεταρρυθμίσεις και εγκαταλείψουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

By