Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Ρέγκλινγκ: Χωρίς τους μηχανισμούς στήριξης, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία θα είχαν βγει από την Ευρωζώνη

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο- υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να είναι πρόθυμη να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις» είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ – Την επομένη του πενταετούς δανεισμού με το ακριβό 3,6%, ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι το 2017 η Ελλάδα εξοικονόμησε €12 δισ. χάρη στα χαμηλά επιτόκια των δανείων από τους Ευρωπαίους πιστωτές

Στον σημαντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην ανάκαμψη των χωρών με προγράμματα διάσωσης καθώς και στο μέλλον της ευρωζώνης αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας πως χωρίς τους μηχανισμούς στήριξης, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πιθανότατα θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το ευρώ – προσθέτοντας πως η Ευρώπη «θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική» σε μία τέτοια περίπτωση.

Την επομένη της εξόδου της Ελλάδας στις χρηματαγορές και της άντλησης 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε τα οφέλη που είχε για την Ελλάδα ο δανεισμός από τις χώρες της Ευρωζώνης. Στην ομιλία του για τον ρόλο του ESM στην νομισματική ένωση, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι «εξοικονόμησε το 2017 περί τα 12 δισ. ευρώ χάρη στα χαμηλά επιτόκια των δανείων, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ. Και τέτοιου είδους εξοικονομήσεις επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο».

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από το 2011 έχουν εκταμιευθεί κεφάλαια ύψους 295 δισ. ευρώ από τον ESM στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. «Σήμερα η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος αναπτύσσονται δυναμικά και βλέπουν την ανεργία να υποχωρεί αισθητά. Μπορούν δε να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους στις αγορές με ευκολία» παρατήρησε.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο- υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα συνεχίσει να είναι πρόθυμη να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.

«Πολλά έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια. Και η νομισματική ένωση είναι σήμερα πιο σταθερή και καλύτερα προετοιμασμένη για την επόμενη κρίση. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν» ήταν το μήνυμα του Κλάους Ρέγκλινγκ σε όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By