Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Ρέγκλινγκ: «Δεν φταίει η Τρόικα για την πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων»

«Η προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη» ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

regling

Την εκτίμηση ότι τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας δεν ευθύνονται για την πτώση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη εργάζεται σκληρά για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι για την επίλυση της ελληνικής κρίσης «εργαζόμαστε πολύ σκληρά στην Ευρώπη, όχι μόνο στη Γερμανία» και πρόσθεσε: «Η Γερμανία, ως μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης έχει μια ειδική ευθύνη, αλλά και οι 18 χώρες προσπαθούν να βρουν μία λύση μαζί με την Ελλάδα. Θα υπάρξει μία ακόμα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Είναι δύσκολο, αλλά εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε να φτάσουμε σε μία λύση».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε ότι δεν ευθύνονται τα προγράμματα για την κατάσταση αυτή. Όπως σημείωσε: «Η προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη.

Στα 10-20 χρόνια προ κρίσης αναπτύσσονταν μείζονες ανισορροπίες στην Ελλάδα όπως μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών, άνοδος του κόστους παραγωγής κατά 40% περισσότερο από ό,τι στην υπόλοιπη ευρωζώνη, μεγάλες απώλειες στην ανταγωνιστικότητα κ.τ.λ. Τέλος, το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 15% του ΑΕΠ, ώστε να προκύψει μια τεράστια ανάγκη προσαρμογής. Δυστυχώς αυτή η πτώση στα εισοδήματα ήταν αναπόφευκτη».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By