Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Ρέγκλινγκ: «Επώδυνο το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου για τους Έλληνες»

«Ορισμένοι πολίτες θα πρέπει να παραιτηθούν από μελλοντικά τους δικαιώματα» ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ

klaus-regling

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε ότι το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα είναι επώδυνο. Επίσης, τόνισε ότι κάποιοι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να παραιτηθούν από μελλοντικά τους δικαιώματα.

Ωστόσο επισήμανε εκ νέου ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο. Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση πριν αποφασιστεί το πώς θα αναδιαρθρωθεί το χρέος της, σημείωσε εξάλλου ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους. Άφησε ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο παράτασης των λήξεων και αναβολής πληρωμής των τόκων – ως επιλογές που οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος πιο διαχειρίσιμο.

«Η πρώτη αξιολόγηση χρειάζεται να ολοκληρωθεί πρώτα, και αυτό ίσως πάρει δύο μήνες», εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM από το Τόκιο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί επίσης να εξετάσουν μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης χρέους που αναμένεται το 2022, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, ο οποίος περαιτέρω τοποθετήθηκε στο ζήτημα της ενδεχόμενης μείωσης του κόστους των ελληνικών δανείων που χορηγήθηκαν από το πρώτο πακέτο βοήθειας το 2010, λέγοντας:

«Αυτό θα βοηθούσε την Ελλάδα εάν τα προηγούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες σε διμερή βάση αναχρηματοδοτούνταν από τον ESM ή εάν ο ESM αναλάμβανε τα δάνεια του ΔΝΤ. Πρόκειται για θεωρητικές συζητήσεις μεταξύ πανεπιστημιακών, αλλά ως σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό». «Από οικονομικής άποψης, αυτή η επιλογή θα μείωνε την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά θα συναντούσε σοβαρά πολιτικά εμπόδια», κατέληξε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By