Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Ρέγκλινγκ: Η τρίτη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σύντομα

Την αισιοδοξία του για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt εκτιμά πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί άμεσα και μάλιστα σημειώνει ότι η εκταμίευση της δόσης ίσως είναι εφικτή στις αρχές του 2018.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ότι αν και στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις «είμαστε ενθαρρυμένοι από την προπαρασκευαστική δουλειά που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για την 3η αξιολόγηση».

«Εάν η Αθήνα συνεχίσει την καλή δουλειά η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η έγκριση για την επόμενη εκταμίευση είναι πιθανό να δοθεί στις αρχές του 2018» προσθέτει, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.

Τί είπε για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών

Σε ερώτηση αναφορικά με το ποσό που έχει διατεθεί για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως «οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ήταν τελικά πολύ μικρότερες και χάρη στην καλή δημοσιονομική δουλειά που έχει γίνει το ποσό που έχει απαιτηθεί είναι πολύ μικρότερο των 86 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί».

«Μέχρι σήμερα ο ESM έχει διαθέσει 40 δισ. ευρώ και θα διατεθούν περαιτέρω κεφάλαια μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη να χρησιμοποιηθεί μέρος των χρημάτων για την αποπληρωμή χρεών της χώρας προς πιστωτές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By