Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Ρέγκλινγκ: Μετά τις μεταρρυθμίσεις το χρέος, «ειδική περίπτωση» η Ελλάδα

Στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο Γερμανός γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης χαιρετίζει τη συνολική πρόοδο που σημειώθηκε στην Ελλάδα από τότε που ξεκίνησε η κρίση, επισημαίνοντας όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν και την εντυπωσιακή πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.

«Η Ελλάδα πέρασε από έλλειμμα άνω του 15% του ΑΕΠ το 2009 σε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% το 2016, περίπου το ίδιο με τη Γερμανία. Το να λέμε ότι τίποτα δεν συνέβη στην Ελλάδα από την έναρξη των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας αποτελεί προσβολή του ελληνικού λαού», ανάφερε μεταξύ άλλων.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο ίδιο άρθρο προσδιορίζει τα πρόσθετα βήματα που μπορούν να ληφθούν για την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης.

Αν και δεν βλέπει την ανάγκη αμοιβαιοποίησης του χρέους ή μόνιμων μεταβιβάσεων για τη βελτίωση του status quo, ωστόσο σημειώνει την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και ενός περιορισμένου προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ.

Σχετικά με το επίκαιρο ζήτημα της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο Κλάους Ρέγκλινγκ βλέπει ότι χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για να μπορέσει να συμφωνηθεί.

«Όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ πρέπει να συμφωνήσουν σε μια τέτοια ιδέα, όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείου θα απαιτούσε σίγουρα μια αλλαγή της Συνθήκης του ESM – αν όχι μια αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ», ανέφερε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By