Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Ρέγκλινγκ: Περιμένω ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει το ελληνικό πρόγραμμα

Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ESM για τη χώρα

klaus-regling (1)

«Περιμένω ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα«, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στο Zinsforum 2015 στην Φρανκφούρτη για το μέλλον της νομισματικής ένωσης.

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, εξυγίαναν τους προϋπολογισμούς, προχώρησαν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αύξησαν την ανταγωνιστικότητά τους.

Μελέτες του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποδεικνύουν ότι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, είναι «πρωταθλητές στη μεταρρύθμιση«, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι σημαντικός ο καλύτερος και πιο στενός συντονισμός στην οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, ενώ υπενθύμισε ότι «έχουμε χορηγήσει δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ περίπου στις Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο«.

Τόνισε δε ότι χάρη στα δάνεια από τον ESM, και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, «οι Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, και Κύπρος είναι success stories. Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση«.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξοικονόμησε 8 δισ. ευρώ (4,4% του ΑΕΠ) το 2014, μόνο από τα πολύ χαμηλά επιτόκια στα δάνεια του ESM, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. «Κάθε μία εκταμίευση των δανείων μας έχει ως αυστηρή προϋπόθεση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων για κάθε χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα», σημείωσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By