Τον Ιούλιο η Αθήνα θα έχει πραγματικά ανάγκη από ρευστότητα σημείωσε ο Κλάους Ρένγκλιγκ τονίζοντας πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στην ελληνική πλευρά
Τεράστιο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία είχε η διακοπή του προγράμματος και οι οπισθοχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις μετά τις εκλογές του 2015 σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera εκτιμά ότι η συμφωνία με τους πιστωτές είναι κοντά.
Ο κ. Ρέγκλινγκ κάνει λόγο για τις διαφορετικές εκτιμήσεις Ε.Ε. και ΔΝΤ για τις οικονομικές προβλέψεις τα επόμενα δύο χρόνια ωστόσο θεωρεί ότι αυτό δεν αποτελεί την αιτία της οκτάμηνης καθυστέρησης για την συμφωνία αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εφαρμογής από την ελληνική πλευρά. Χαρακτηρίζει τις διαφορετικές εκτιμήσεις των θεσμών για τους στόχους του προγράμματος φυσιολογικές γιατί πρόκειται για μακροπρόθεσμες και όχι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κληθεί να προετοιμάσει και να νομοθετήσει μέτρα που θα υλοποιηθούν στην περίπτωση που ισχύσει το πιο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ.
Αναφερόμενος στη ρευστότητα της Ελλάδας ο επικεφαλής του ΕΜΣ τονίζει ότι η Αθήνα έχει ανάγκη τα χρήματα διαφορετικά δεν θα είχε συμφωνήσει το περασμένο καλοκαίρι ωστόσο η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα η Ελλάδα έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, επομένως, δεν χρειάζεται τα χρήματα κάθε μήνα για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών αναγκών. Στο τέλος του Ιουλίου υπάρχει πραγματική ανάγκη για ρευστότητα για την πληρωμή ενός σημαντικού τμήματος του χρέους.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί χρειάστηκε και άλλο Μνημόνιο και τα προγράμματα δεν λειτουργήσαν όπως στην Ισπάνια, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ο κ. Ρέγκλινγκ είπε:
- Πρώτον: Η θέση των οικονομικών προβλημάτων ήταν πολύ πιο δυσμενής σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.
- Δεύτερον: Συνειδητοποιήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ αδύναμη, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα.
- Τρίτον: Μετά και τις εκλογές στις αρχές του 2015 υπήρξε διακοπή του προγράμματος και οπισθοχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, κάτι που οδήγησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση.