Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Ρέντσι: Δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση των θυμάτων

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το τραγικό ναυάγιο

metanastes

 

Είκοσι είκοσι οκτώ είναι οι διασωθέντες και 24 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από το ναυάγιο που σημειώθηκε βόρεια των ακτών της Λιβύης, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος παραχώρησε πριν από λίγο συνέντευξη Τύπου.

«Η Ιταλία προσπαθεί να σώσει όσες περισσότερες ζωές μπορεί, σε συνεργασία με τις αρχές της Μάλτας και αύριο θα συναντηθώ στην Ρώμη με τον μαλτέζο ομόλογό μου, Ζοζέφ Μουσκάτ» δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Όπως έκανε γνωστό ο Ρέντσι, η Μάλτα θα δεχθεί το ταχύπλοο της ιταλικής ακτοφυλακής που μεταφέρει τις 24 σορούς.

«Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Τζεντιλόνι θα συζητήσει αύριο με τους συναδέλφους του συγκεκριμένα θέματα, και η Ιταλία ζητεί να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, για να επιδειχθεί αλληλεγγύη, όπως άλλες φορές», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

«Η υπόθεση αυτή δεν οφείλεται σε έλλειψη βοήθειας. Η βοήθεια είναι άμεση, πέρα και από τα όρια της προηγούμενης αποστολής Μάρε Νόστρουμ. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια πληγή στην Μεσόγειο, που είναι οι νέοι δουλέμποροι του 21ου αιώνα», τόνισε ο Ρέντσι.

«Η Ιταλία συνέλαβε, συνολικά, 976 δουλεμπόρους , αλλά ζητάμε να μην μας αφήσουν μόνους. Καταπολεμάμε μια άποψη σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα αυτό μπορεί να θεωρείται δεύτερης κατηγορίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό το φαινόμενο αυτό αφορά την καρδιά των ανθρώπων και η λύση είναι να σταματήσουν οι αναχωρήσεις από την Λιβύη.

Ο Ματέο Ρέντσι έκανε γνωστό ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με την Γερμανίδα καγκελάριο ΄Αγκελα Μέρκελ, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για να συγκληθεί, μέχρι την Παρασκευή, έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, που να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και να τύχει υπεράσπισης η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει, τον συνολικό αριθμό των αγνοουμένων, «αλλά η σοβαρότητα των ναυαγίων δεν συνδέεται μόνο με τον αριθμό των νεκρών», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας, επίσης, ότι οι ιταλικές αρχές θα κάνουν το παν για να εντοπίσουν τους δουλεμπόρους που ευθύνονται για την νέα αυτή τραγωδία και για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Είπε ακόμη ότι θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ανασυρθεί από τον βυθό και το κουφάρι του αλιευτικού, για να ταφούν όσα περισσότερα θύματα είναι δυνατόν.

(Visited 1 times, 1 visits today)