Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Tηλεφωνική συνομιλία Ρέντσι με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να παρέμβει για την αποκατάσταση της ειρήνης.

mateo rentsi2

O επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι τηλεφώνησε σήμερα στον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον προέτρεψε να επιδείξει σύνεση στο θέμα της Λιβύης, αποκλείοντας, προς το παρόν τουλάχιστον, το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης. Πολλοί Ιταλοί υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους αυτό το Σαββατοκύριακο για την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη και ζήτησαν να υπάρξει μια ισχυρή διεθνής κινητοποίηση με στόχο την καταπολέμηση της απειλής.

«Στο ζήτημα της Λιβύης χρειάζεται οξυδέρκεια, σύνεση και μία ορισμένη αντίληψη της κατάστασης» δήλωσε ο Ρέντσι σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TG5. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ωστόσο δεν έχει έρθει η ώρα για μια στρατιωτική επιχείρηση».

Σύμφωνα με ένα επίσημο δελτίο τύπου, ο Ρέντσι είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Σίσι προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του μετά την εκτέλεση στη Λιβύη 21 Αιγυπτίων χριστιανών κοπτών από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και να τονίσει τη σημασία της λήψης «πολιτικών και διπλωματικών μέτρων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας» στη Λιβύη.

«Η υπόθεση είναι περίπλοκη, την παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και προσοχή, όμως δε μπορούμε να περάσουμε από την απόλυτη αδιαφορία στην υστερία και την παράλογη αντίδραση» είπε ο Ρέντσι στο TG5, ενώ η Αίγυπτος βομβάρδισε σήμερα θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη. «Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει εισβάλει στη Λιβύη, όμως ορισμένοι παραστρατιωτικοί που μάχονται στη Λιβύη άρχισαν να αναφέρονται στο Ισλαμικό Κράτος» εξήγησε ο ίδιος.

«Εάν προσθέσουμε όλες τους εμπλεκόμενους, τις τοπικές φυλές όμως επίσης και τις χώρες της Αφρικανικής Ένωσης και φυσικά τις ευρωπαϊκές χώρες, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η δύναμη του ΟΗΕ είναι σημαντικά ανώτερη από εκείνη των εξτρεμιστών παραστρατιωτικών» τόνισε ο ίδιος. «Η διεθνής κοινότητα διαθέτει όλα τα μέσα στην περίπτωση που θελήσει να παρέμβει. Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας» επέμεινε ο ίδιος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By