Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Reuters: Κάποιοι πρόλαβαν και πήραν τα λεφτά τους από την Κύπρο!

lefta

Παρά το «πάγωμα» των αναλήψεων, μεταφέρθηκαν μεγάλα ποσά εκτός νησιού, με την αιτιολογία «ανθρωπιστική βοήθεια».

lefta
© Andrei Mihalcea | Dreamstime.com

Σύμφωνα με δύο αλληλένδετα σημερινά δημοσιεύματα του Reuters, μέσω των υποκαταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των κυπριακών διαπραγματεύσεων, μεταφορές κεφαλαίων με την αιτιολογία ότι προορίζονται για «ανθρωπιστική βοήθεια», χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί το ύψος της εκροής κεφαλαίων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Βρετανίας, η οποία ανήκει στη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, λειτουργεί ως υποκατάστημα της μητρικής και εξέδωσε σαφή ενημέρωση προς τους πελάτες της χθες, μέσω της ιστοσελίδας της, λέγοντας πως οι καταθέτες  έως και 100.00 ευρώ προστατεύονται από το Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων και όχι από το σύστημα αποζημίωσης Βρετανίας.

«Αυτό σημαίνει ότι εάν η τράπεζά μας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της, οι καταθέσεις σας προστατεύονται μέχρι το ποσό των 100.000€ ανά καταθέτη».

Ο Ruth Harvey, διοικητικό στέλεχος του υποκαταστήματος της Λαϊκής στη Βρετανία αναφέρει, σύμφωνα με to Reuters, πως η τράπεζα λειτούργησε κανονικά χωρίς κανένα όριο ανάληψης ή κάποια αλλαγή στις προϋποθέσεις ανάληψης, ενώ σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επηρεαστούν, απάντησε πως «αναμένουμε τις λεπτομέρειες από την Κύπρο».

Η Τράπεζα Κύπρου στην Βρετανία λειτουργεί επίσης σαν θυγατρική, έχει δικό της κεφάλαιο και καλύπτεται από τη βρετανική εγγύηση καταθέσεων έως και £ 85.000 ($ 129.500). Κατέχει επίσης το 80% της ρωσικής Uniastrum Bank, η οποία δήλωσε πως δεν έχει επιβληθεί κανένας περιορισμός στις αναλήψεις στη Ρωσία και πως δεν θα επιβληθεί κατ’ αντιστοιχία έκτακτη εισφορά.

«Ακόμα και αν μετά τα γεγονότα, η Τράπεζα Κύπρου, αναγκαστεί να πουλήσει το μερίδιό της στη ρωσική τράπεζα, αυτό δεν θα επηρεάσει την οικονομική κατάσταση και τη στρατηγική της Uniastrum Bank», δηλώνει ο πρόεδρος της τράπεζας Gagik Zakarian.

Τα στελέχη της Ε.Ε. κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ζητάει περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Κύπρου, αναφέρουν πηγές του Reuters.

«Τα ποσά που δήλωναν οι Κύπριοι σε ημερήσια βάση ήταν πολύ λιγότερα από όσα ήταν στην πραγματικότητα».

Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια για τα ποσά που μπόρεσαν να τραβήξουν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών ακολουθώντας τις πρακτικές αυτές, όπως και το πού κατέληξαν. Σημειώνεται ότι η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο τα οποία παρέμειναν ανοιχτά ολόκληρη την εβδομάδα των διαπραγματεύσεων και δεν είχαν κανένα όριο στις αναλήψεις.

Ο κ. Παύλου, αντιπρόεδρος της Λαϊκής μέχρι την Παρασκευή, παραδέχθηκε ότι γίνονται αναλήψεις όλες αυτές τις ημέρες «αλλά υπολογίζονται σε εκατομμύρια και όχι σε δισεκατομμύρια ευρώ» όπως αναφέρει το Reuters.

Κι ενώ πολλοί μικροκαταθέτες Κύπριοι έκαναν ουρές στα ΑΤΜ για να πάρουν μερικές μόνο εκατοντάδες ευρώ, άλλοι που είχαν πρόσβαση κυρίως σε εταιρείες χρησιμοποίησαν μια σειρά τεχνάσματα για να σηκώσουν όλο το ρευστό. Εταιρείες έπαιρναν πράσινο φως για αναλήψεις δηλώνοντας ότι έπρεπε να καλύψουν επενδυτικά ανοίγματα ενώ επιτράπηκαν ακόμη και μεταφορές κεφαλαίων για όσους τις ζητούσαν με αιτιολογικό την ανθρωπιστική βοήθεια, ή την αγορά φαρμάκων, ακόμη και καυσίμων για αεροσκάφη.

[space size=»30″]

By