Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Reuters: 5 δισ. ευρώ το κόστος του ρωσικού εμπάργκο για την Ε.Ε.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τρόπους για να αποζημιώσει τους αγρότες και νέες αγορές για τα προϊόντα

rwsiko ebargko frouta laxanika

Το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τις χώρες της Ε.Ε. ενδέχεται να στοιχίσει στις Βρυξέλλες πέντε δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε.

Η Ρωσία, η δεύτερη σε μέγεθος αγορά τροφίμων για τις χώρες της Ε.Ε. μετά τις ΗΠΑ, κήρυξε εμπάργκο στην εισαγωγή φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος στις 6 Αυγούστου.

Οι μεγάλοι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών, όπως η Πολωνία και η Ολλανδία, βλέπουν ήδη τις επιπτώσεις του εμπάργκο ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τρόπους για να αποζημιώσει τους αγρότες και να βρει νέες αγορές για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

«Οι προσωρινοί περιορισμοί που εφαρμόζει η Ρωσία ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο εμπόριο αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ» αναφέρει το έγγραφο που δόθηκε σήμερα σε Ευρωπαίους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες.

Οι συνολικές εξαγωγές τροφίμων από την Ε.Ε. στη Ρωσία πέρυσι ανήλθαν σε 11,8 δισ. ευρώ και τα προϊόντα στα οποία έχει θέσει εμπάργκο η Ρωσία αντιπροσώπευαν το 2013 το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ.

Το έγγραφο ακολούθησε μια ανάλυση της Επιτροπής, ανά προϊόν, για τις επιπτώσεις από το εμπάργκο που, αν και πλήττει και τους Ρώσους καταναλωτές, συνιστά άλλο ένα χτύπημα για την οικονομία της ευρωζώνης που αγωνίζεται να αποφύγει άλλη μια περίοδο ύφεσης.

Οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών της Ε.Ε. θα συναντηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις. «Η πιθανότητα στοχευμένων αποζημιώσεων θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω με τις χώρες μέλη και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τονίζεται στο έγγραφο.

By