Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Reuters: Εκταμίευση της δόσης των 5 δισ. ευρώ ακόμη και πριν το τέλος Ιανουαρίου

Ικανοποίηση εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο – Αισιοδοξία για έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Σε σημερινό τηλεγράφημά του σχετικά με την σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως η προκαταρκτική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης στην οποία καταλήγουν Ελλάδα και πιστωτές, είναι μια εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών στη συνάντησή τους στις 4 Δεκεμβρίου. Μόλις κλείσει η αξιολόγηση, αναμένεται η εκταμίευση δόσης ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ – αυτό μπορεί να γίνει και πριν το τέλος του Ιανουαρίου, αν όλα κυλίσουν ομαλά», δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

«Η ταχύτητα με την οποία επιτεύχθηκε η συμφωνία είναι ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι πλήρως προσανατολισμένη στην ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε στο Reutersαξιωματούχος της ΕΕ.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη ν’ απελευθερωθεί από την οικονομική κηδεμονία», γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos, σημειώνοντας ότι η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Το Eurogroup της Δευτέρας», προσθέτει, «θα επιβεβαιώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη φορά οι Έλληνες βλέπουν ξεκάθαρα το τέλος του τούνελ».

«Το στοίχημα, στη συνέχεια, θα είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα παρά το βάρος του τεράστιου χρέους της και τις παρενέργειες της οικονομικής και κοινωνικής αφαίμαξης που προκάλεσαν τα σχέδια υπερβολικής λιτότητας. Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και που θα κρίνουν την “ποιότητα της ανάρρωσης”, θα είναι το θέμα της συνέχισης της “παρακολούθησης” της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές και το θέμα του χρέους. Από την καλή θέληση των δανειστών θα εξαρτηθεί εν μέρει η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε “ενάρετο κύκλο”», αναφέρει επίσης το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Les Echos, Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)
By