Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Reuters: Εξάμηνη παράταση του προγράμματος σκέφτονται αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη

Προκειμένου να δοθεί παραπάνω χρόνος για διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές

eurozone_business_insider

Την παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι και κατά έξι μήνες συζητούν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, προκειμένου να δοθεί παραπάνω χρόνος για διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές σχετικά με το κλείσιμο του υφιστάμενου πακέτου διάσωσης, αλλά και για το τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια, όπως μεταδίδει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα.

Το υφιστάμενο πρόγραμμα δανεισμού, που ήδη έχει παραταθεί κατά δύο μήνες, ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα προσδοκούσε την αντικατάστασή του με μια Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Προϋποθέσεων(ECCL) από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, που όμως δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ.

«Θα πρέπει να υπάρξει παράταση πέραν του Φεβρουαρίου. Είναι αναπόφευκτο», σημείωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράταση «θα μπορούσε να είναι κατά έξι μήνες». Για να παραταθεί το πρόγραμμα, θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Nέα παράταση ως 6 μήνες ή και περισσότερο του τρέχοντος μνημονίου είναι διατεθειμένη να δώσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα, ενώ μερικά κράτη – μέλη θεωρούν ότι μπορεί να χρειασθεί η χορήγηση και νέων δανείων που θα συνοδεύονται από ένα τρίτο μνημόνιο, αναφέρει και η Wall Street Journal.

Στη συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι υπουργείων Οικονομικών κρατών της Ευρωζώνης και της τρόικας εξέφρασαν την επιθυμία να παρατείνουν τη διάρκεια του μνημονίου, ποτ λήγει τέλη Φεβρουαρίου.

Μία νέα παράταση θα έδινε στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο να σχηματίσει κυβέρνηση και να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία για την περίοδο μετά τη λήξη του σημερινού μνημονίου.

«Τα κράτη – μέλη νομίζουν ότι η παράταση πρέπει να είναι εξάμηνη ή μεγαλύτερη, αλλά αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα«, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Ορισμένοι από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν ότι μία προληπτική πιστωτική γραμμή μπορεί να μην είναι επαρκής για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας φέτος και ότι αντί τούτου μπορεί να χρειασθούν νέα δάνεια από τον ΕΜΣ (Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας).

By