Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Reuters: Γιατί η ΕΚΤ αύξησε τον ELA ελληνικών τραπεζών

Η απόφαση πάρθηκε λόγω των αυξημένων εκροών καταθέσεων

euro

Σε δημοσίευμα τους οι Reuters ξεκαθαρίζουν τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να αυξήσει το όριο της χρηματοδότησης μέσω ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 5,6 δισ. ευρώ.

Σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το πρακτορείο αναφέρει ότι η τράπεζα επέτρεψε την πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια λόγω της επιτάχυνσης του ρυθμού εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Ήθελε με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσει ότι θα έχουν ρευστότητα για όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές στις Βρυξέλλες, ανέφεραν πηγές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Μια τραπεζική πηγή ανέφερε πως πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. «Κάποιες τράπεζες πιθανότατα χρειάζονταν μεγαλύτερη πρόσβαση στα κεφάλαια του ELA», ανέφερε τραπεζίτης από μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας. «Πιστεύω (ωστόσο) πως η ΕΚΤ ήθελε να δώσει περιθώριο και άνεση ρευστότητα έως τις 18 Φεβρουαρίου».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι πρόσφατες ημερήσιες εκροές ήταν της τάξης των 300 εκατ. με 500 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο. Άλλο στέλεχος σε μία μεγάλη τράπεζα επικαλείται ένα παρόμοιο ποσό.

«Οι εκροές συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα, η κατάσταση εμφάνισε μία επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε. «Όταν βλέπεις 400-500 εκατ. ευρώ εκροών την ημέρα, δείχνει μία αυξανόμενη τάση».

Πρόσθεσε ότι οι εκροές μπορεί να έχουν ανέλθει έως και 1 δις. ευρώ κάποιες ημέρες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα σε μία προσπάθεια να σφυρηλατήσουν μία συμφωνία που θα επιτρέπει την ελληνική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια μίας περιόδου κατά την οποία το μεγάλο χρέος της Ελλάδας θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, αναφέρει το Reuters.

Η αποτυχία να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν το τέλος του Φεβρουαρίου, όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη – εξ ου και η νευρικότητα των ελληνικών τραπεζών και των καταθετών.

By