Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Reuters: Η Ελλάδα ψάχνει χρηματοδοτικό οξυγόνο από τον Ντράγκι

Η Αθήνα αναζητά χρηματοδοτική ανάσα για να αποτρέψει τη χρεοκοπία και να παραμείνει στο ευρώ

A picture illustration taken with the multiple exposure function of the camera shows a one Euro coin and a map of Europe

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και τους διεθνείς πιστωτές της “σκοντάφτουν” σε διαφωνίες για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό, καθώς η χώρα οδεύει προς την προθεσμία της αποπληρωμής χρέους προς το ΔΝΤ στην οποία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί.

Με τον χρόνο να τελειώνει για μία ενδιάμεση συμφωνία την οποία επιδίωκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έως τις 9 Μαίου, η Αθήνα αντιμετωπίζει μία άμεση κρίση ρευστότητας, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί πως η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει να επιλυθεί.

Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επρόκειτο να αναγνωρίσουν πρόοδο στις πολιτικές συνομιλίες όταν συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι στην Αθήνα ευελπιστούν ότι αυτό θα ωθούσε την ΕΚΤ να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο όριο έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους – καλύπτοντας την χρηματοδοτική τρύπα, αναφέρει το Reuters.

Το να πεισθεί η ΕΚΤ και το Διοικητικό της Συμβούλιο που λαμβάνει τις αποφάσεις, που περιλαμβάνει τους επικεφαλής Κεντρικών Τραπεζών από τις 19 χώρες της ευρωζώνης, θα είναι ωστόσο δύσκολο, όπως δηλώνει στο πρακτορείο ένας ανώτατος αξιωματούχος.

Το συμβούλιο συνεδριάζει την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη για να αποφασίσει αναφορικά με την επιπλέον χρηματοδότηση έκτασης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία παροχής ρευστότητας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων της ΕΚΤ προβλέπουν ότι το συμβούλιο θα συμφωνήσει για την περαιτέρω επέκταση του ELA για τις εύθραυστες τράπεζες της Ελλάδας. Αλλά αρκετοί αμφιβάλλουν ότι αυτό θα προσφέρει κάτι.

Οι επικριτές, με επικεφαλής την Bundesbank της Γερμανίας, υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει μία πιο σκληρή γραμμή.

“Οι άνθρωποι έχουν απηυδήσει” δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης. “Αλλά η απόσυρση του ELA συνολικά θα ήταν μία πυρηνική βόμβα”.