Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Reuters: Η Ευρωζώνη υποδέχθηκε χλιαρά το σχέδιο Βαρουφάκη για ανταλλαγή ομολόγων

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά υποστηρικτές στην Ευρώπη

varoufakis

Το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων με ομόλογα συνδεδεμένα με ρήτρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έγινε δεκτό με σκεπτικισμό από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά υποστηρικτές στην Ευρώπη, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν έχει καταστεί σαφές εάν η ιδέα του Γ. Βαρουφάκη ακυρώνει τελικά τις πρότερες απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για διαγραφή χρέους κι αυτό γιατί, ενώ ο ίδιος ανέφερε πως η Αθήνα εξακολουθεί να ζητά ελάφρυνση του χρέους, αλλά μια πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει πια το αίτημα για «κούρεμα» ή περικοπή των αποπληρωμών.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωζώνη υποδέχθηκε την πρόταση ανταλλαγής ομολόγων μάλλον χλιαρά. «Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά οι πρώτες αντιδράσεις χαρακτηρίζονται από σκεπτικισμό», ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ανησυχία ότι πρόκειται απλά για άλλο ένα «κόλπο», ώστε να πετύχουν τελικά τρόπον τινά το κούρεμα».

Όλο αυτό το διάστημα, η Ευρωζώνη δεν έχει δείξει καμιά διάθεση να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που τώρα ανέρχεται σε 195 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης που απαρτίζουν το σύστημα της ΕΚΤ διακρατούν σχεδόν 50 δισ. ευρώ από αυτό το χρέος.

«Ο Βαρουφάκης είναι έξυπνος, αλλά υποτιμά τα προβλήματα, καθώς και τη συνταγματική ευχέρεια της ΕΚΤ και των εθνικών κυβερνήσεων», ανέφερε ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Κι αυτό γιατί, πέραν των νομικών κωλυμάτων, η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων εμπεριέχει σειρά πρακτικών προβλημάτων.

«Με την επιφύλαξη ότι δεν έχουμε τις λεπτομέρειες που χρειαζόμαστε για να εξετάσουμε ενδελεχώς την ιδέα, δεν βλέπω να υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση (για το σχέδιο) και πιθανόν να υπάρξουν αρκετές πρακτικές δυσκολίες», ανέφερε ένας τρίτος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Για αρχή, ποιο θα είναι το κατώτατο όριο του ρυθμού ανάπτυξης που θα χρησιμοποιηθεί στα ομόλογα που συνδέονται με την ανάπτυξη; Θα βασίζεται σε προβλέψεις – μάλλον όχι – ή – το πιθανότερο – σε πραγματικά στοιχεία; Τι θα συμβεί αν τα νούμερα αναθεωρηθούν μετά προς τα πάνω ή όρος τα κάτω, όπως είναι πολύ πιθανό να συμβεί;», διερωτάται αξιωματούχος της ΕΕ.

By