Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Reuters: Η «ψηφιακή-δραχμή» θα αποτρέψει Grexit;

«Υπάρχει προηγούμενο με παράλληλα νομίσματα που να έχουν αποτέλεσμα. Αλλά το θεμελιώδες ζήτημα στην Ελλάδα είναι το μέγεθος του χρέους και το γεγονός πως η οικονομία δεν αναπτύσσεται και πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος για να μειωθεί το χρέος στην Ελλάδα»

europe

Μπορεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης να αστειευόταν όταν «τουήταρε» για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να υιοθετήσει bitcoin, αλλά κάποιες ιδιοφυΐες στην χρηματοοικονομική τεχνολογία δηλώνουν ότι ένα ψηφιακό νόμισμα υποστηριζόμενο από assets θα ήταν η λύση για την κρίση ρευστότητας της χώρας, τονίζει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Η Ελλάδα έχει να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ αυτό τον μήνα. Εάν δεν κατορθώσει να έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές, θα προκληθεί στάση πληρωμών και πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη, καταφέροντας ένα μεγάλο πλήγμα στο υποτιθέμενο μη αναστρέψιμο της νομισματικής ένωσης.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο Grexit, ορισμένοι εκτιμούν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα όπως το bitcoin, με το οποίο θα μπορούσε να πληρώσει τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα. Θα μπορούσε να ονομαστεί «ψηφιακή δραχμή».

Αλλά σε αντίθεση με το bitcoin, το οποίο είναι πλήρως αποκεντρωμένο και αποκτά αξία απλώς με την χρήση του, θα εκδίδονται από το κράτος και θα υποστηρίζονται από τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

«Εάν έχεις όλα αυτά τα assets, γιατί να μην τα χρησιμοποιήσεις για να υποστηρίξεις ένα ψηφιακό νόμισμα», δηλώσει ο Lee Gibson-Grant, ιδρυτής της Coinstructors, εταιρείας συμβούλων για εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την υποκείμενη τεχνολογία του bitcoin (το blockchain) για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις.

Η ριζοσπαστική αριστερά στην Ελλάδα δεν είναι μόνη που έχει σκεφτεί ένα παράλληλο νόμισμα. Η ΕΚΤ έχει αναλύσει ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα πληρώνει δημοσίους υπαλλήλους με IOUs, τα οποία θα εξαρτώνται από τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα με παρόμοιο τρόπο με το FT (future tax) coin, δημιουργώντας ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα στην ευρωζώνη.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αποφάσισαν ότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρωνόταν με IOUs παρά με ευρώ, ασκώντας περαιτέρω πίεση στις ελληνικές τράπεζες διότι αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν πιθανό στη συνέχεια να κάνουν «επιδρομή» στις αποταμιεύσεις τους.

Επιπλέον, η βάση και για τις δύο τέτοιες ιδέες στηρίζεται σε μια σιωπηρή παραδοχή ότι το ελληνικό κράτος δεν θα καταρρεύσει, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι εγγυημένο με τις τρέχουσες συνθήκες.

«Αυτό θα ήταν διαφορετικό από ένα διανεμημένο, χωρίς αξιοπιστία ψηφιακό νόμισμα όπως το bitcoin, από τη στιγμή που οι κάτοχοί του θα έπρεπε να εμπιστεύονται τον εκδότη», δήλωσε ο Tom Robinson, COO στην Eliptic.

Για τον Garrick Hileman, ιστορικός οικονομίας στο LSE, το πρόβλημα με ένα τέτοιο σχέδιο είναι πως δεν αντιμετωπίζει το πιο βασικό πρόβλημα της Ελλάδας, που είναι η ανάγκη να μειώσει το χρέος της.

«Υπάρχει προηγούμενο με παράλληλα νομίσματα που να έχουν αποτέλεσμα. Αλλά το θεμελιώδες ζήτημα στην Ελλάδα είναι το μέγεθος του χρέους και το γεγονός πως η οικονομία δεν αναπτύσσεται και πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος για να μειωθεί το χρέος στην Ελλάδα», δήλωσε.

Εάν ένα ψηφιακό νόμισμα δεν έχει θέση σε μια λύση για την Ελλάδα, η τεχνολογία πίσω από το bitcoin, μπορεί να έχει.

Η κυβέρνηση της Ονδούρας για παράδειγμα, προσφάτως προχώρησε σε συνεργασία με την τεχνολογική εταιρεία Factom, για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και αμετάβλητου συστήματος καταγραφής τίτλων γης, χρησιμοποιώντας το blockchain εναντίον της απάτης. Και ο CEO, Peter Kirby εκτιμά πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα παρόμοιο σύστημα για να αντιμετωπίσει τους φοροφυγάδες.

By