Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Reuters: Νέες διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ για το QE

Oι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαφωνούν για το αν θα θέσουν μια καταληκτική ημερομηνία για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αφήσουν ανοιχτή τουλάχιστον την επιλογή παράτασης του.

Όπως δήλωσαν έξι πηγές στο Reuters, το επίμονα ισχυρό ευρώ, το οποίο πιέζει καθοδικά τον πληθωρισμό, έχει προκαλέσει ρήγμα μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ.

Το ρήγμα έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα «γεράκια» όπως η Γερμανία που θέλουν τον τερματισμό του QE και τα «περιστέρια» που θέλουν απλά την μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγορών ομολόγων.

Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, επιλέγοντας να αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος εφόσον χρειαστεί, σημείωσαν οι πηγές.

Το βασικό σημείο τριβής είναι η συνεχής ανατίμηση του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων, το οποίο απειλεί να περιορίσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, καθιστώντας τις εισαγωγές της φθηνότερες και τις εξαγωγές της ακριβότερες.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Οι πηγές σημείωσαν πως δεν έχει γίνει καμία απόφαση και ότι η συζήτηση παραμένει ανοιχτή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By