Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Reuters: Ομόλογα από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία θα αγοράζει η Ε.Κ.Τ – Όλο το σχέδιο

Το Reuters αποκάλυψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αποτροπή μίας μεγάλη αύξησης των επιτοκίων για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου – Θα χρησιμοποιήσει τα έσοδά της από ομόλογα του ευρωπαϊκού Βορρά

Η Ε.K.T θα αγοράζει και πάλι ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που έχει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους, αποκαλύπτει το Reuters επικαλούμενο στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ πρόκειται να ξεκινήσει αυτές τις κινήσεις την Παρασκευή για να αποτρέψει τις μεγάλες διαφορές επιτοκίων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης – κάτι που θα μπορούσε να είναι εμπόδιο στα σχέδια της για αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις 19 χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες – σε «δωρητές», «λήπτες» και ουδέτερους – με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των spreads των ομολόγων στις χώρες αυτές, τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους «λήπτες» ένα μέρος από τα μετρητά από ομόλογα που αγόρασε από «δωρητές» στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), με τα ομόλογα από τις «ουδέτερες» χώρες να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας.

Οι λίστες, οι οποίες θα επανεξετάζονται σε μηνιαία βάση, αντικατοπτρίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ της «περιφέρειας» και του «κέντρου» που αναδύθηκε την εποχή της πρώτης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία, σημειώνει το Reuters.

Η ομάδα των «δωρητών», στο μεταξύ, αποτελείται από περίπου μισή ντουζίνα λεγόμενες χώρες του πυρήνα που θεωρούνται ασφαλέστερες. Περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι «λήπτες» είναι οι χώρες που θεωρούνται από τις αγορές ως πιο ευάλωτες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της χαμηλής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανέφεραν οι πηγές της Ε.Κ.Τ στο Reuters.

By