Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Reuters: Σχέδιο ενίσχυσης των Ιταλικών τραπεζών από την ΕΚΤ για το δημοψήφισμα στην Ιταλία

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραπεζα, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία οδηγήσει σε απότομη άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα αλλά και οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποστεί sell off ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου του 2016 λόγω του κινδύνου μιας πολιτικής αναταραχής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του «όχι», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην «έξοδο» του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το 80 δισ. ευρώ μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άμεση, περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα μετά το δημοψήφισμα, εξομαλύνοντας τις διακυμάνσεις της αγοράς και στηρίζοντας τα ομόλογα, σημειώνεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια τέτοια κίνηση από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι περιορισμένης διάρκειας, λίγων ημερών ή εβδομάδων, και θα έχει ως στόχο να αντισταθμίσει την όποια άμεση μεταβλητότητα στην αγορά, καθώς το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και δεν έχει σκοπό να καταπολεμά κρίσεις σε μεμονωμένες χώρες.

Αυτό σημαίνει πως αν η Ιταλία ή οι ιταλικές τράπεζες χρειαστούν πιο μακροπρόθεσμη στήριξη, η Ρώμη θα πρέπει να ζητήσει επισήμως βοήθεια.

«Το διοικητικό συμβούλιο καταλαβαίνει πως υπάρχει κάποιο περιθώριο να βοηθήσει την Ιταλία, το οποίο θα χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει ευελιξία», ανέφερε η μια πηγή. «Το κλειδί είναι πως η ΕΚΤ θα πρέπει να πειστεί ότι η αστάθεια μπορεί να ξεπεραστεί με την αξιοποίηση αυτής της ευελιξίας».

Σε ότι αφορά στις ιταλικές τράπεζες, που δέχονται ισχυρότατες πιέσεις, πηγές της ΕΚΤ σημειώνουν πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει και πολλά για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, εκτός και αν η ίδια η Ιταλία ζητήσει πρόγραμμα διάσωσης για τον τραπεζικό κλάδο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε πάντως, να σχολιάσει το ρεπορτάζ του πρακτορείου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By