Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Reuters: Στήριξη της Ελλάδας από την EBRD

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης «ξεπαγώνει» την βοήθεια προς την Ελλάδα

ellada-krisi-oikonomia-euro-eurozoni

Ευχάριστα είναι τα νέα που μεταφέρονται για την Ελλάδα από πηγές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) καθώς σύμφωνα με το Reuters, η τράπεζα θα δώσει το πράσινο φως για την παροχή στήριξης στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε υποβάλλει αίτημα πέρυσι για να λάβει στήριξη από την τράπεζα, αλλά η διαδικασία «πάγωσε» λόγω της αβεβαιότητας για τις πρόσφατες εκλογές στην χώρα.

Ωστόσο η παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες καθιστά την χώρα κατάλληλη για την λήψη πόρων από την τράπεζα. Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι μέτοχοι της τράπεζας, 64 χώρες μαζί με την Ε.Ε. και την ΕΤΕπ, θα ψηφίσουν για την πρόταση την άλλη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις πηγές, η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως «προσωρινός αποδέκτης» των πόρων της EBRD ως το 2020. Αυτό θα είναι παρόμοιο με το εξαετές σχέδιο των 500 – 700 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην Κύπρο, την πρώτη χώρα που έλαβε στήριξη από την EBRD. Από τότε η EBRD έχει αποκτήσει μεγάλο μερίδιο σε μια από τις κυπριακές τράπεζες.

«Ναι η Ελλάδα θα λάβει την έγκριση. Αλλά το στοίχημα είναι να οριστεί η έγκριση με αρκετά λεπτομερή τρόπο και ένα είναι προσωρινή όπως και στην περίπτωση της Κύπρου» δήλωσε μια πηγή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By