Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Reuters: Συμφωνία με το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων μέσα στο Σαββατοκύριακο

Η Αθήνα ελπίζει πως θα καταφέρει να συμφωνήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου.

«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί μέσα το Σαββατοκύριακο», εκτιμά ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ανώνυμα στο περιθώριο των συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε πως η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζονται αντίθετες σε αυτή την κίνηση.

Και αυτό επειδή φοβούνται πως το ΔΝΤ θα θελήσει στη συνέχεια να απεμπλακεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις των δανειστών για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στις αξιολογήσεις, οπότε θα καμφθούν (σ.σ. οι αντιστάσεις). Θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, κάπου ανάμεσα στα τέσσερα με πέντε δισ.» είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο ESM, που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα λάβει το ίδιο ποσό, αναμένεται να παραιτηθεί του δικαιώματος, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Χτες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδος στο Ταμείο, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύντομη συνάντηση έγινε ενημέρωση της Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. ευρώ και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το Ταμείο είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο ΔΝΤ, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, όπως είναι η Γερμανία.

By