Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Reuters: Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος

Στο τι μέλλει γενέσθαι μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου αναφέρεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters

ellada-krisi-oikonomia-euro-eurozoni

Η ανησυχία των Ευρωπαίων ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης, μετά από τις εκλογές, φαίνεται αβάσιμη, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς η κατεπείγουσα ανάγκη για χρήματα σημαίνει πως πιθανότατα, όποιος αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα εφαρμόσει πιστά τους όρους του προγράμματος.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters που σημειώνει πως εάν η νέα κυβέρνηση δεν υλοποιήσει επαρκώς το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι πιστωτές θα μπορούσαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη μάχη που στήνεται προεκλογικώς μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τις δημοσκοπήσεις να τους φέρουν πρώτους με ελάχιστη διαφορά, ως προς τα ποσοστά που συγκεντρώνουν. Και οι δύο αρχηγοί, πάντως, έχουν δεσμευθεί πως εάν εκλεγούν, θα εφαρμόσουν τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από τους πιστωτές.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης παραμένουν επιφυλακτικές, με τη Γερμανία, ενδεικτικά, να ασκεί έντονες πιέσεις, διαμηνύοντας πως η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δρομολογήσεις όλους τους όρους και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται από τη συμφωνία.

Όπως σχολιάζεται στο άρθρο, και οι δύο αρχηγοί, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζουν πως εάν αποτύχουν, η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με προβλήματα, εντός του φθινοπώρου, καθώς επίκειται η πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο που σημειώνει η νέα κυβέρνηση, αναφορικά με την υλοποίηση του νέου προγράμματος.
Μια επιτυχημένη αξιολόγηση, όπως τονίζεται, θα απελευθέρωνε περαιτέρω 3 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης, ποσό που προσανατολίζεται για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και για την κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους προς τους προμηθευτές.

Μάλιστα, όπως παρατηρεί το Reuters, εάν αποφασιστεί πως η Αθήνα απέτυχε ως προς την πραγμάτωση των δεσμεύσεών της, οι πιστωτές θα μπορούσαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία και θεωρείται απαραίτητη, μετά από τις επιπτώσεις που υπέστη η οικονομική δραστηριότητα εξ αιτίας των capital controls.

Εντούτοις, όπως σημειώνεται, η πρώτη αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο ενδέχεται να καθυστερήσει, εάν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση.
Με το κράτος, λοιπόν, να καλείται, το 2016, να αποπληρώσει 1,3 δισ. ευρώ για τα δάνεια του Διεθνούς Νομσιματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και περίπου 6 δισ. ευρώ σε ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι καθυστερήσεις μπορεί να παραμερίσουν και τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

By