Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Reuters: Το Eurogroup δεν θα δώσει στην Ελλάδα τα 750 εκατ. ευρώ

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει τα περίπου 750 εκατ. ευρώ από ομόλογα τον επόμενο μήνα, καθώς δεν έχει ολοκληρώσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters», επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η δόση αφορά συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει πέρυσι με τους εταίρους της, επειδή δεν έχει ολοκληρώσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Τα 750 εκατ. ευρώ αποτελούν μέρος των περίπου 4,8 δισ. ευρώ σε κέρδη από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στην Αθήνα μέχρι τα μέσα του 2022, σε εξαμηνιαίες δόσεις, καθώς και από το waiver στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου.

Τα χρήματα είχαν σχεδιαστεί ως κίνητρο για να συνεχίσει η Αθήνα τις δύσκολα συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, που εγκρίθηκαν στα πλαίσια των τριών προγραμμάτων διάσωσης από το 2010, συνολικής αξίας άνω των 280 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει στις 27 Φεβρουαρίου μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων.

Το συμπέρασμα αυτής της έκθεσης θα είναι καθοριστικής σημασίας για το εάν το Eurogroup θα αποφασίσει να επιτρέψει την εκταμίευση των χρημάτων.
«Η έκθεση είναι πιθανό να αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν για να συζητήσουν το θέμα στις 11 Μαρτίου, δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση εκτός και εάν η Αθήνα ολοκληρώσει τις δράσεις μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου», πρόσθεσε ο ίδιος ο αξιωματούχος.

Υπάρχουν 16 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, αλλά οι βασικές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το «Reuters», συνδέονται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Το βασικό ζήτημα είναι ο νόμος για τo πτωχευτικό δίκαιο, όπου χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των λιγότερο εύπορων ιδιοκτητών κατοικιών και των τραπεζών.

Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επεξεργάζεται τον νόμο και λαμβάνει σχόλια από τους θεσμούς», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος.

Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρακρατήσουν τα χρήματα τον Μάρτιο, μπορούν να τα εκταμιεύσουν σε κάποια μεταγενέστερη φάση, όταν όλες οι μεταρρυθμίσεις ολοκληρωθούν, όπως έχει συμφωνηθεί, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

By