Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ρεβεγιόν με μέτρα: Τι θα ισχύει για τα PCR και τα rapid test

«Κατακλυσμός» διαγνωστικών εξετάσεων τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της νέας παραλλαγής – Για ποιους ενδείκνυται να κάνουν PCR test μετά το θετικό rapid – Σε αναμονή για τα σχολεία, τέλος οι εκδρομές

Aναταράξεις από τον κυκλώνα της παραλλαγής Ομικρον βιώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η χώρα, καθώς οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν χθες κάθε ψυχολογικό φράγμα, φτάνοντας στις 35.580. Η εκτίναξη του δείκτη των νέων κρουσμάτων ανά την επικράτεια (ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) αφαιρεί εκ των πραγμάτων τον εορταστικό τόνο από το αποψινό ρεβεγιόν, τη στιγμή που η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα συνέστησε την παραμονή στο σπίτι -σε περίπτωση θετικού τεστ- για λόγους ατομικής και συλλογικής προστασίας.

«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι», ανέφερε η κ. Γκάγκα, ενώ διευκρίνισε πως δεν είναι απαραίτητη η διεξαγωγή PCR test μετά από ένα θετικό rapid test, με δεδομένο και τον «κατακλυσμό» διαγνωστικών εξετάσεων που σημειώνεται κατά τόπους τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της νέας παραλλαγής.

Στην ίδια κατεύθυνση, «μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», συμπλήρωσε με τη σειρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

By