Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Rheinische Post: «Πώς ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά τη χρεοκοπία»

Το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα «φαίνεται σαν να είναι μια σχεδόν κανονική ευρωπαϊκή χώρα»

2013-04-20T142637Z_1_CBRE93J144G00_3_GREECE-ECONOMY

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», με τον τίτλο «Πώς ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά την χρεοκοπία», αναφέρει ότι το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα «φαίνεται σαν να είναι μια σχεδόν κανονική ευρωπαϊκή χώρα», όμως «τα φαινόμενα απατούν».

Στην πραγματικότητα, τονίζει το δημοσίευμα, «έχει πέσει στη χώρα μια σοβαρότητα που δεν ταιριάζει στην ευθυμία χώρας του Νότου». Φωτεινό σημείο διαπιστώνεται ωστόσο σε ό,τι αφορά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Περιγράφει ότι θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Ελλάδα φαίνεται να έχει ξαναβρεί την ισορροπία της, αλλά οι άνθρωποι μιλούν συνεχώς για τα σημάδια που άφησαν πίσω τους τέσσερα χρόνια αυστηρής λιτότητας, περικοπών μισθών, μειώσεων συντάξεων και απώλειας θέσεων εργασίας.

«Οι αυτοκτονίες έχουν διπλασιαστεί, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πολλές φορές ακόμη περισσότερο», αναφέρει το ρεπορτάζ, όπου μιλούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που υπέστησαν περικοπές.

«Ακόμη χειρότερα είναι για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Πρέπει να επιβιώσουν με κατά μέσο όρο 700 ευρώ το μήνα – με τιμές στο σούπερ μάρκετ υψηλότερες από ό,τι στην Γερμανία. Έπειτα από κάποιο διάστημα δεν δίδονται πλέον χρήματα από το κράτος».

Στη συνέχεια βοηθά μόνο η ευρύτερη οικογένεια. Ο μέσος μισθός είναι 1.265 ευρώ και αντιστοιχεί σε επίπεδα της δεκαετίας του ’80. Πριν από ένα έτος ήταν 10% περισσότερο. Ένας συνταξιούχος από ακαδημαϊκό επάγγελμα εισπράττει 900 ευρώ.

«Με αυτά μπορεί κανείς να ζήσει μόνο αν διαθέτει έσοδα από κεφάλαια. Αλλά τα περιουσιακά στοιχεία δεν αποδίδουν πλέον σχεδόν τίποτα», περιγράφει ο συντάκτης και σημειώνει ότι το χειρότερο για τους Έλληνες είναι η έλλειψη προοπτικής για το μέλλον.

«Είναι παγιδευμένοι στο χρέος, όπου τους οδήγησαν οι ανεύθυνες πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων», προσθέτει ο δημοσιογράφος και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, θα χρειαστεί και το επόμενο έτος πάλι 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ, αναφερόμενος στην Αθήνα, υποστηρίζει ότι εκεί φαίνονται πιο καθαρά οι συνέπειες της υπερχρέωσης, από ό,τι στα νησιά.

Καταγράφει την κατάσταση στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, ενώ μιλά για κλειστά καταστήματα και ξενοίκιαστα διαμερίσματα στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

«Ένα μικρό φωτεινό σημείο είναι τα οικονομικά στοιχεία. Το γεγονός ότι η οικονομία συρρικνώνεται λιγότερο θεωρείται επιτυχία. Και 19 εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν φέτος στη χώρα», συμπληρώνει το ρεπορτάζ για να επισημάνει όμως ότι ο τουρισμός, ένας κλάδος μεγαλύτερος από την βιομηχανία και την γεωργία, δεν αρκεί για να επιβιώσει οικονομικά η χώρα.

«Ακόμη και αν η χώρα πουλήσει περισσότερα ημικατεργασμένα και πετροχημικά προϊόντα ή γενόσημα φάρμακα, ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι βασανιστικά μακρύς», καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

By