Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ρίχνει αλάτι στην (μεγάλη) πληγή

Εχει διαφημίσει μπριζόλες επικαλυμμένες με φύλλα χρυσού. Εχει ποζάρει στον φακό παριστάνοντας τον μαέστρο σε σφαγείο με δεκάδες αγελάδες στριμωγμένες γύρω του

Εχει διαφημίσει μπριζόλες επικαλυμμένες με φύλλα χρυσού. Εχει ποζάρει στον φακό παριστάνοντας τον μαέστρο σε σφαγείο με δεκάδες αγελάδες στριμωγμένες γύρω του. Βγάζει συχνά σέλφι μέσα σε ψυγεία με άφθονα κιλά ωμού κρέατος στοιβαγμένα γύρω του. Επιδεικνύει τον πλούτο του και περιφέρει την αναισθησία του στα σόσιαλ μίντια, σχεδόν καθημερινά.

Ο σεφ Νουσρέτ Γκιοκτσέ, γνωστός ως Salt Bae από τον τρόπο που αλατίζει το κρέας, έχει έρθει στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες και για τη συμπεριφορά του απέναντι σε εργαζομένους στις επιχειρήσεις του. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά επτά μηνύσεις τού έχουν κάνει υπάλληλοί του κατηγορώντας τον για διακρίσεις βάσει φύλου, εργασιακές παραβάσεις, αλλά και κλοπή φιλοδωρημάτων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Independent, τέσσερις σερβιτόροι υποστήριξαν πως τους έκλεβε τα φιλοδωρήματα και πως, όταν το αποκάλυψαν, τους απέλυσε. Η αγωγή διευθετήθηκε, με την πλευρά του επιχειρηματία να πληρώνει 230.000 δολάρια.

Αλλος σερβιτόρος κατηγόρησε τον Salt Βae ότι «παρακρατεί» το 3% των φιλοδωρημάτων για την επιχείρησή του πριν τα διανείμει στο προσωπικό – κατηγορία που οι δικηγόροι του Τούρκου επιχειρηματία χαρακτήρισαν ανάξια λόγου, ωστόσο τη «διακανόνισαν» τον Ιούλιο του 2020 καταβάλλοντας 300.000 δολάρια.

Οσο κι αν προκαλεί απέχθεια σε πολλούς η παρουσία του συγκεκριμένου σεφ και επιχειρηματία, πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτά που καταγγέλλονται για τις επιχειρήσεις του –τοξικό περιβάλλον, επιθετικές και κακοποιητικές συμπεριφορές, μάτσο κουλτούρα, κλοπή φιλοδωρημάτων– δεν είναι πρωτοφανή. Είναι συνηθισμένα στον χώρο της εστίασης, ακόμη και σε εστιατόρια πολύ υψηλού επιπέδου. Ισως μάλιστα πρόκειται για φαινόμενο πολύ πιο έντονο στις γνωστές και βραβευμένες επιχειρήσεις, καθώς ο ανταγωνισμός εκεί είναι αμείλικτος.

Στα άδυτα της κουζίνας δίνονται μάχες, υπάρχουν ανισότητες και αδικίες. Οσον αφορά την παρακράτηση μέρους του φιλοδωρήματος, θα έλεγα ότι πλέον συνιστά πρακτική στα περισσότερα εστιατόρια high profile. Οταν πληρώνεις 1.000 ευρώ για ένα δείπνο δύο ατόμων, δεν θα τσιγκουνευτείς το φιλοδώρημα και αυτό δεν είναι κάτι που θα αφήσει ανεκμετάλλευτο ο επιχειρηματίας.

By