Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ρήξη Γεννηματά- Βενιζέλου: Εισροές- εκροές «ζυγίζουν» τα επιτελεία

Δύο θεωρίες συγκρούονται μετά τις χθεσινές εξελίξεις, που έθεσαν εκτός Κινήματος Αλλαγής τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο μετά τη συνάντηση που είχε με τη Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της Χαριλάου Τρικούπη η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποχωρήσει θα οδηγήσει στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που είχαν οδηγηθεί στη ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεργασία του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Αντίθετα, στελέχη του εκσυγχρονιστικού χώρου εκτιμούν πως η παρουσία Βενιζέλου συγκρατούσε δυνάμεις που θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα αυτή η παρουσία δεν υπάρχει, σημειώνουν.

Είτε η μία θεωρία αποδειχθεί σωστή, είτε η άλλη το Κίνημα Αλλαγής, συμφωνούν όλοι σε αυτό, έχει μπει σε έναν ακόμη κύκλο εσωστρέφειας.

Η ουσία είναι πως χθες το μεσημέρι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε δτον προκάτοχό της πως στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα τοποθετήσει τον Γιώργο Καμίνη .

Για τη δεύτερη θέση προορίζεται ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος παρέμεινε στο Κίνημα Αλλαγής μετά την αποχώρηση Θεοχαρόπουλου (ΔΗΜΑΡ), ενώ για την τελευταία υπάρχει η σκέψη να προταθεί στον Παύλο Γερουλάνο.

Ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας συναντήθηκε χθες με τη Φώφη Γεννηματά και συζήτησε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής την εμπλοκή του στην προεκλογική μάχη.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το ραντεβού Γεννηματά- Βενιζέλου ακολούθησε ρήξη. Μου ζήτησε να είμαι τελευταίος στο Επικρατείας, είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήθελε πρώτος στο Επικρατείας ή τίποτα, είναι η εκδοχή της Χαριλάου Τρικούπη.

« Εξέφρασα τη βεβαιότητα μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Στο πλαίσιο της σημερινής της συνάντησης με τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο του ζήτησε να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπηρετηθεί η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία σε αυτή την κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση. Η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν » πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ή τίποτα»» απάντησε η Χαριλάου Τρικούπη σε κείμενο άτυπης ενημέρωσης.

Μετά την ανταλλαγή πυρών στην κορυφή ακολούθησε «πόλεμος» στο διαδίκτυο με μία σειρά στελεχών όπως ο Γιώργος Ντόλιος και ο Μάνος Επιτροπάκης να ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από το Κίνημα Αλλαγής.

Τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη κρατούν στάση αναμονής, καθώς την Τρίτη και την Τετάρτη θα συνεδριάσουν διαδοχικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Επιτροπή.

Είναι προφανές ότι οι εθνικές εκλογές αποτελούν το ορόσημο στο οποίο θα κριθεί η κόντρα. Αν το ποσοστό του Κινήματος αλλαγής ενισχυθεί η κυρία Γεννηματά θα εμφανιστεί δικαιωμένη.

Μέχρι τότε η μέριμνα της Χαριλάου Τρικούπη είναι να στηρίξουν τις επιλογές της τα στελέχη. Ή, έστω, να μη διαφωνήσουν ανοιχτά. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν χθες δεκάδες επικοινωνίες για να βολιδοσκοπηθούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις.

Πολύς κόσμος έσπευσε και στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σενάρια προσχώρησης σε άλλο κόμμα δε φαίνεται να έχουν βάση, καθώς συνεργάτες του έλεγαν σε όσους ρωτούσαν σχετικά ότι «Η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να είναι εκτός Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει βέβαια το πρόγραμμα των δημόσιων παρεμβάσεών του, καθώς είναι δεδομένο που θα μιλήσει για το θέμα και θα θελήσει να είναι παρών στην προεκλογική περίοδο.

By