Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Rolex: Πέφτουν οι τιμές στα μεταχειρισμένα – Ξεπουλάνε οι φθηνότεροι ανταγωνιστές

Συνέχισαν την πτωτική πορεία οι τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών Rolex στη δευτερογενή αγορά τον περασμένο μήνα, ενώ τα βασικά μοντέλα και οι μάρκες όπως η Cartier και η Omega τα πήγαν συγκριτικά καλύτερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Subdial Watch Index, οι τιμές των μεταχειρισμένων Rolex υποχώρησαν κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο.

Ένας δείκτης που παρακολουθεί την πορεία 100 πολυτελών ρολογιών με χαμηλότερες τιμές (με τυπική τιμή κάτω από 7.500 στερλίνες ή 9.120 δολάρια), υποχώρησε κατά 0,8% την ίδια περίοδο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συλλέκτες και οι λάτρεις των πολυτελών ρολογιών, εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί σε σχέση με τα δημοφιλή μοντέλα των κορυφαίων ελβετικών, μετά την άνοδο των τιμών το 2021 και το 2022.

Οι τιμές για τα Rolex, Patek και άλλα κορυφαία μεταχειρισμένα μοντέλα εκτοξεύτηκαν σε τιμές ρεκόρ στη δευτερογενή αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μόνο για να υποχωρήσουν απότομα ξεκινώντας τον Απρίλιο του 202, εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και κατάρρευσης της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Τα ρολόγια Cartier, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων όπως τα Tank και Santos, ήταν ο δείκτης επωνυμίας με τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας πτώση 0,4%.

Ο δείκτης μοντέλων της Omega, συμπεριλαμβανομένου του Speedmaster Moonwatch, υποχώρησε 1,2%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της Tudor, της φθηνότερης μάρκας της Rolex, σημείωσε πτώση 1,8%.

Ξεπουλάνε Cartier και Omega

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους έξι μήνες, τα φθηνότερα πολυτελή ρολόγια αποδίδουν τα μέγιστα έναντι της συνολικής αγοράς.

Ο δείκτης Bloomberg Subdial Watch Index, ο οποίος περιλαμβάνει μια ομάδα από τα 50 πιο δημοφιλή ρολόγια ανά αξία από τις Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet, κατέγραψε πτώση περίπου 5% σε έξι μήνες, ενώ ο δείκτης Entry-Level 100 με τα φθηνότερα ρολόγια υποχώρησε μόλις κατά 0,7% την ίδια περίοδο.

Ο δείκτης Cartier, ο οποίος περιλαμβάνει πολλά μοντέλα με τιμές κάτω των 7.500 λιρών, έχει την καλύτερη απόδοση, κερδίζοντας 2% σε διάστημα έξι μηνών.

Η εξαίρεση στην τάση των φθηνότερων ρολογιών που ξεπερνούν τις επιδόσεις ήταν η κοντινή μάρκα στη Rolex Tudor, της οποίας τα ρολόγια σε βασικές τιμές έχουν πέσει 4,8% σε έξι μήνες.

Για την πλειονότητα των ρολογιών του Bloomberg Subdial Watch Index από την Patek, την AP και τη Rolex, οι τιμές στη δευτερογενή αγορά, εμφανίζονται αρκετά πιο υψηλές από τη λιανική.

Ωστόσο, τα περισσότερα μοντέλα με βασικές τιμές, από Breitling έως Cartier και Omega, τείνουν να διαπραγματεύονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τη λιανική τους τιμή στη δευτερογενή αγορά.

Παράλληλα, ο Δείκτης Bloomberg Subdial Watch σημείωσε πτώση 12% σε ένα χρόνο, ενώ ο δείκτης Entry Level 100 κέρδισε 1,2%.

By