Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Ρολόι της Omega σπάει το φράγμα του 1 εκατ. ευρώ

Ένα ρολόι χειρός Omega πουλήθηκε για το ποσό-ρεκόρ των 1,4 εκατ. δολαρίων σε μια δημοπρασία στη Γενεύη που πραγματοποίησε ο νέος οίκος δημοπρασιών Phillips, σε μια προσπάθεια να εισχωρήσει στον τομέα των παλαιών ρολογιών, στον οποίον κυριαρχούν οι πιο μεγάλοι οίκοι Christie’s και Sotheby’s.

Είναι η πρώτη φορά που ρολόι της Omega «πιάνει» περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Phillips που συγκέντρωσε στην δημοπρασία του το ποσό των 23,9 εκατ. ελβετικών φράγκων (24 εκατ. δολάρια), ξεπερνώντας για λίγο τον οίκο Christie’s. Ο Sotheby’s συγκέντρωσε μόλις 5,2 εκατ. ελβετικά φράγκα σε μια δημοπρασία που το ένα στα τέσσερα αντικείμενα έμενε απούλητο.

Η αγορά των παλαιών ρολογιών ανεβαίνει συνεχώς όπως φαίνεται από την πώληση ρεκόρ που πραγματοποίησε ο οίκος Phillips τον προηγούμενο μήνα. Τότε πουλήθηκε ένα Rolex που άνηκε στον Πωλ Νιούμαν για 17,8 εκατ. δολάρια. Ο σχετικά μικρός οίκος δημοπρασιών που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο θέλει να κυριαρχήσει στον συγκεκριμένο τομέα. Και όμως τα 83 κομμάτια που έμειναν απούλητα στην δημοπρασία του Sotheby’s δείχνουν ότι οι αγοραστές είναι πιο συγκρατημένοι αποφεύγοντας ακόμα και διάσημα κομμάτια από εταιρείες όπως η Rolex και η Vacheron Constantin.

Τo Omega που πουλήθηκε ήταν ένα πρωτότυπο κομμάτι το οποίο o Phillips είχε εκτιμήσει στην αξία των 207.000 δολαρίων. Ο οίκος σημειώνει πως το συγκεκριμένο κομμάτι είναι το μοναδικό που κατασκευάστηκε από μια σειρά ρολογιών που η Omega σχεδίαζε αλλά ποτέ δεν υλοποίησε.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που δημοπρασία ρολογιών του οίκου Sotheby’s δεν πήγε καλά. Τον Μάιο ο οίκος δημοπρασιών δεν κατάφερε να πουλήσει ένα από τα πιο σύνθετα ρολόγια της Patek Philippe. Οι Phillips και Christies δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα καθώς πούλησαν σχεδόν όλα τα ρολόγια που κατέβασαν στην δημοπρασία.

Μια ημέρα πριν την δημοπρασία της Sotheby’s ο οίκος Christie’s συγκέντρωσε το ποσό των 10,8 εκατ. ελβετικών φράγκων σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία επίσης στη Γενεύη.

Οι δημοπρασίες της φθινοπωρινής σεζόν στη Γενεύη συνεχίζονται το βράδυ της Τρίτης όπου ο Christie’s θα δημοπρατήσει ένα διαμάντι 163 καρατίων. Την Τετάρτη η Sotheby’s θα δημοπρατήσει ένα ροζ διαμάντι που εκτιμάται ότι αξίζει 30 εκατ. δολάρια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By