Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ανεπιθύμητος στην Μεγάλη Βρετανία μετά την εισβολή στην Ουκρανία

O Ρώσος δισεκατομμυριούχος, δεν έχει εμφανιστεί εδώ και μήνες στο γήπεδο της ομάδας του, Stamford Bridge – Πως επηρεάζεται από τις κυρώσερις της Βρετανίας στη Ρωσία για την επίθεση στην Ουκρανία

Τον «εξοστρακισμό» του Ρώσου δισεκατομμυριούχου και ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς από την Μεγάλη Βρετανία μεθοδεύουν οι βρετανικές Αρχές, καθώς αναφέρεται ως ένας από τους «βασικούς παράγοντες» του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Πληροφορίες θέλουν ως απίθανο να του επιτραπεί στο εξής να ζει στη Βρετανία, τη στιγμή που αξιωματούχοι της χώρας έχουν λάβει οδηγίες, για να καταστήσουν αδύνατη την μόνιμη εγκατάσταση του Ρώσου μεγιστάνα στη χώρας τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν έχει εμφανιστεί εδώ και μήνες στο γήπεδο της ομάδας του, Stamford Bridge, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, ενώ απέσυρε την αίτησή του για απόκτηση βρετανικής επενδυτικής βίζας Tier 1 το 2018, καθώς η έκδοσή της καθυστερούσε, στον απόηχο και των δηλητηριάσεων των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, περιστατικό που οδήγησε στο «πάγωμα» των σχέσεων Δύσης – Μόσχας.

Πληροφορίες, πάντως, που επικαλείται η Sun, θέλουν ανώτερες πηγές ασφαλείας να εκτιμούν ως απίθανο να επιτραπεί ποτέ ξανά στον 55χρονο Αμπράμοβιτς η διαμονή του στην Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα, υπάλληλοι της βρετανικής υπηρεσίας μετανάστευσης έχουν λάβει σχετικές οδηγίες, ώστε να καταστήσουν αδύνατο για τον κ. Αμπράμοβιτς – ο οποίος διατηρεί μια έπαυλη 125 εκατομμυρίων λιρών κοντά στο παλάτι του Κένσινγκτον – να εγκατασταθεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, το φάκελό του φέρεται να χειρίζεται η «Μονάδα Ειδικών Υποθέσεων» του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται ως επιστέγασμα καταγγελιών, αφότου δηλαδή ο κ. Αμπράμοβιτς κατονομάστηκε ως ένας από τους 35 Ρώσους ολιγάρχες που υπέδειξε ο Αλεξέι Ναβάλνι (η βασική δηλαδή αντιπολιτευόμενη «φωνή» στη Ρωσία) ως ένας από τους «βασικούς παράγοντες» του καθεστώτος Πούτιν. Στην αμύθητη περιουσία του Αμπράμοβιτς, περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, και μια σειρά από πολυτελή σκάφη, ανάμεσα και στο οποίο το Solaris, αξίας 450 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο διαθέτει και σύστημα ανίχνευσης πυραύλων.

Στον αντίποδα, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος αρνείται κατηγορηματικά τα περί στενής σχέσης του με το Κρεμλίνο και υπογραμμίζει ότι δεν έχει κάνει οτιδήποτε, το οποίο να υπαγορεύει την επιβολή κυρώσεων εναντίον του. Ο ίδιος, ωστόσο, απέκτησε την ιδιότητα του ισραηλινού πολίτη το 2018, για να εξασφαλίσει την είσοδό του στην Μεγάλη Βρετανία για 6 μήνες. Με τον ίδιο τρόπο ταξίδεψε στο Λονδίνο και τον περασμένο Οκτώβριο.

Από πλευράς τους, βρετανικές πηγές διαμηνύουν ότι σε περίπτωση που ο Αμπράμοβιτς επιχειρήσει να αποκτήσει μόνιμη βίζα, αυτή «σχεδόν σίγουρα θα απορριφθεί». Άλλωστε, ο πασίγνωστος Ρώσος ολιγάρχης δεν κατάφερε να αποκτήσει ποτέ τη βρετανική υπηκοότητα, ενώ ο αμύθητος πλούτος του προέκυψε ως αποτέλεσμα των αγοραπωλησιών υποδομών και περιουσιακών στοιχείων της ΕΣΣΔ, τα οποία ο ίδιος είχε αποκτήσει προηγουμένως από το κράτος. Παράλληλα, η είσοδός του στο αγγλικό ποδόσφαιρο ξεκινά το 2003, με αποτέλεσμα έκτοτε τη ραγδαία άνοδο της ομάδας του, Τσέλσι, με την τεχνική βοήθεια του Ζοζέ Μουρίνιο.

Όταν προχθές, όμως, στη Βουλή των Κοινοτήτων η βουλευτής των Φιλελεύθερων, Λέιλα Μοράν διάβασε κατάλογο με ονόματα Ρώσων ολιγαρχών, περιλαμβάνοντας και αυτό του Αμπράμοβιτς, η ΥΠΕΞ της χώρας, Λιζ Τρας απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, σχολιάζοντας πως «έχουμε έναν μακρύ κατάλογο, όσων είναι είναι συνένοχοι στις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας».

Από πλευράς του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον προανήγγειλε νέο κύκλο κυρώσεων, προκειμένου να πιεστούν ισχυρά ρωσικές επιχειρήσεις και πρόσωπα με ανοιχτούς διαύλους με το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι οι νέες κυρώσεις θα αποτρέψουν τις ρωσικές τράπεζες, τους ολιγάρχες, αλλά και Ρώσους ιδιώτες να συγκεντρώνουν χρήματα στις αγορές του Λονδίνου.

Επιπλέον, δρομολογείται από τη βρετανική κυβέρνηση και αδυναμία πρόσβασης της Μόσχας σε δανεισμό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Μεγάλης Βρετανίας. Μάλιστα, ο βουλευτής των Τόρις, Μπομπ Σίλι, εκτίμησε πως το «κύμα βρώμικου χρήματος» που εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Ρωσία «ζημίωσε» τη χώρα, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, επισήμανε πως η «εποχή της ατιμωρησίας των ολιγαρχών» πρέπει να λάβει τέλος, ώστε «αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον το σπίτι για τα λάφυρά τους».

By