Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Η κακή χρονιά του Ρώσου ολιγάρχη – Ζημιές, απώλειες και «χαμένα» σούπερ γιοτ

Λίγοι δισεκατομμυριούχοι «υπέφεραν» τόσο πολύ από απώλεια της περιουσίας τους, όσο ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που είχε μοιράσει την τεράστια περιουσία του σε hedge funds, private equity και ακίνητα στο Λονδίνο.

Η Τσέλσι είχε μόλις κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης ήταν στον αγωνιστικό χώρο, γιόρταζε μαζί με τους παίκτες και τον προπονητή Thomas Tuchel.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ο 56χρονος Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να βάλει προς πώληση τα πολύτιμα υπάρχοντά του στο Λονδίνο. Η Βρετανία αποφάσισε να πιέσει αφόρητα όσους θεωρούσε ότι είχαν δεσμούς με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν — και κανείς στη Βρετανία δεν ήταν τόσο υψηλού προφίλ όσο ο Abramovich.

Τα πράγματα γίνονταν όλο και χειρότερα για τον δισεκατομμυριούχο, ο οποίος έκανε την τεράστια περιουσία από επενδύσεις σε πετρέλαιο και μέταλλα. Τον Μάρτιο είχε συμπτώματα που έδειχναν πιθανή δηλητηρίαση, μετά από τις μάταιες προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας (δεν ήταν σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση ή ποιος τύπος δηλητηρίου θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί, είπαν άνθρωποι με γνώση των εξελίξεων). Η ΕΕ του επέβαλε κυρώσεις και ουσιαστικά επενδύσεις 6 δισ. ευρώ μέσω της Concord Management «πάγωσαν». Τον ίδιο αυτόν τον μήνα, ο Καναδάς δήλωσε ότι σκοπεύει να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία 26 εκατομμυρίων δολαρίων της Granite Capital Holdings που ελέγχει για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Η περιουσία του Αμπράμοβιτς μειώθηκε περισσότερο από 50% στα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, και μέρος αυτού του ποσού είναι πλέον μη ρευστοποιήσιμο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δει έσοδα από την πώληση της Τσέλσι σε Αμερικανούς επενδυτές. Επιπλέον, η ικανότητά του να γυρίζει τον κόσμο με ιδιωτικό τζετ ή σούπερ γιοτ έχει πλέον περιοριστεί.

Εκπρόσωπος του Abramovich δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.

Είναι ο μεγαλύτερος χαμένος από τους περίπου 20 Ρώσους δισεκατομμυριούχους που παρακολουθεί το Bloomberg, μερικοί από τους οποίους έβγαλαν τα πρώτα τους σοβαρά χρήματα όταν η Ρωσία ιδιωτικοποίησε τις κρατικές βιομηχανίες τη δεκαετία του 1990. Συνολικά, η καθαρή τους περιουσία μειώθηκε σχεδόν 95 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ή περισσότερα από 330 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτοί που επηρεάστηκαν, όπως οι ιδρυτές της LetterOne, Mikhail Fridman και Petr Aven, είχαν σημαντικό ποσοστό του πλούτου τους εκτός Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών κεφαλαίων ή περιουσιακών στοιχείων.

Οι πτώση, δεν περιορίζεται στα χρήματα. «Η επιρροή που είχαν κάποτε αυτές οι ελίτ στο εξωτερικό μειώνεται και οι επιλογές τους σχετικά με το που να «σταθμεύσουν» τον πλούτο τους γίνονται όλο και πιο περιορισμένες», δήλωσε η Liana Semchuk, αναλύτρια πληροφοριών στη συμβουλευτική εταιρεία Sibylline στο Λονδίνο. «Το καταφύγιο που πρόσφεραν πολλές ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες δεν υπάρχει πλέον με τον ίδιο τρόπο, και τελικά αυτό σημαίνει ότι ο πλούτος τους δεν είναι πλέον τόσο ασφαλής εκτός Ρωσίας – όπου ήταν πάντα σε μεγάλο βαθμό στο έλεος του Κρεμλίνου».

Η φθίνουσα περιουσία της ελίτ της Ρωσίας υπογραμμίζει τη πίεση που έχουν αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό από τα δυτικά έθνη και τους συμμάχους τους. Δεν είναι όμως όλοι εξίσου χαμένοι. Μερικές από τις απώλειες είναι μικρότερες από αυτές που υπέστησαν φέτος οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, όπως ο Elon Musk ή ο Mark Zuckerberg.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, ο μεγαλύτερος μέτοχος του γίγαντα εξόρυξης MMC Norilsk Nickel επέκτεινε την αυτοκρατορία του το 2022, εξαγοράζοντας την Rosbank από τη Societe Generale SA. Κατά τη διάρκεια του έτους, η περιουσία του μόλις και μετά βίας έχει μειωθεί. Του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών δεν έθεσε περιορισμούς στη Nornickel, τον μεγαλύτερο παραγωγό εξευγενισμένου νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη σταθερότητα στην αγορά μετάλλων.

Ο Ποτάνιν, αξίας 28,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα πήγε σημαντικά καλύτερα από τον Όλεγκ Τίνκοφ, ο οποίος τον Απρίλιο δημοσίευσε στη σελίδα του στο Instagram μια ανάρτηση για τον «τρελό πόλεμο» της Ρωσίας. Ο Tinkov είπε στους New York Times ότι μετά την ανάρτηση αναγκάστηκε να πουλήσει το μερίδιο της οικογένειάς του στην Tinkoff Bank για μόλις το 3% της πραγματικής αξίας του. Ο αγοραστής: Potanin’s Interros Capital.

Για τον Αμπράμοβιτς, η ζωή πλέον περιστρέφεται γύρω από τον Κόλπο, την Τουρκία, τη Μόσχα και το Ισραήλ, όπου έχει την υπηκοότητα. Φέτος, φέρεται να κυνηγούσε σπίτι στο Ντουμπάι και την Τουρκία και τα σούπερ γιοτ του – το Solaris και το Eclipse – είναι σταθμευμένα στα ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Ενώ οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει τον τρόπο ζωής και τις επενδυτικές ευκαιρίες των Ρώσων ολιγαρχών – ο Fridman, ο οποίος είχε περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τον πόλεμο, είπε στο Bloomberg φέτος ότι ουσιαστικά δεν είχε μετρητά – οι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας παραμένουν απίστευτα πλούσιοι.

By