Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Ρωμανιάς: Δεν υπογράφουμε μείωση συντάξεων

Τι δηλώνει ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων

romanias-2

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μείωση των συντάξεων στα 300 ευρώ, ούτε και κατάργηση των επικουρικών, διαμήνυσε απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης, που διοργάνωσε στην περιοχή Τούμπας η τοπική οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Παρόν και μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης», ο κ. Ρωμανιάς εξαπέλυσε επίθεση στους εκπροσώπους των «θεσμών», αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους ότι απαιτούν από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνίες που, όπως είπε, οδηγούν σε πλήρη πτωχοποίηση και εξαθλίωση τους συνταξιούχους.

Αναφερόμενος στους δανειστές, είπε ότι ζητούν να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, να μειωθούν οι κύριες, να καταργηθούν ακόμα και τα κατώτατα όρια, τα 15 χρόνια να γίνουν 20 (ως ελάχιστος αριθμός ενσήμων), ενοποίηση των ταμείων κύριας σύνταξης.

«Για να καταλάβετε για ποιους μιλάμε, πρόκειται για λογιστές που δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Έχουν μόνο ένα μολύβι και σου λένε: κόψτε μισθούς και συντάξεις, αύξησε τους φόρους για να μπορούμε να πληρώσουμε τους δανειστές. Δεν καταλαβαίνουν τα πολιτικά επιχειρήματα», είπε ο κ. Ρωμανιάς.

Όπως είπε, σήμερα η μέση επικουρική σύνταξη στην Ελλάδα είναι 168 ευρώ και όλες οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί περίπου 50%, ενώ επεσήμανε ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σημαίνει ότι τέσσερις φορές κάθε χρόνο θα γίνονται μειώσεις στις επικουρικές, με αποτέλεσμα σε δύο χρόνια και οκτώ μήνες από σήμερα, να έχουν μηδενιστεί.

«Και τους ρωτάμε: πως είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος εισφορές 30 χρόνια και μετά να του πούμε ότι καταργείται η επικουρική σύναξη; Αλλά δεν το καταλαβαίνουν», είπε. «Έχουμε να κάνουμε με εκβιαστές, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Είναι λογιστές. Και τέτοια μέτρα εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε», επεσήμανε και τόνισε ότι αν η κυβέρνηση υποκύψει και δεχθεί μειώσεις συντάξεων «αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη πτωχοποίηση και εξαθλίωση του ελληνικού λαού». 

 

By