Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Ρωμανιάς: Έρχονται τρεις χείμαρροι διατάξεων στο ασφαλιστικό

Οι ασφαλισμένοι σε αυτό το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα έχουν καμία εγγύηση για το ποσό που θα λαμβάνουν

romanias-2

Οι ασφαλισμένοι σε αυτό το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα έχουν καμία εγγύηση για το ποσό που θα λαμβάνουν, τόνισε  πρώην γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, κάνοντας λόγο για τρεις νέους χειμάρρους διατάξεων.

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, έκανε λόγο για τρεις χείμαρρους διατάξεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στον Οκτώβριο του 2015, επισημαίνοντας ότι πρώτος είναι αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί, ο δεύτερος αυτά που προβλέπει το μνημόνιο και ο τρίτος αυτός που προέρχεται από «τις δηλώσεις Κατρούγκαλου ότι μέσα σε ένα μήνα θα κάνει ο,τι δεν έκαναν οι άλλοι σε 40 χρόνια».

Επιπλέον, μιλώντας για τον τρίτο χείμαρρο είπε πως καταργείται η επικουρική ασφάλιση, «αλλά δεν ξέρεις τι θα πάρεις, εάν η κυβέρνηση κάνει εσφαλμένη επένδυση των χρημάτων σου, τη νύφη δεν θα την πληρώσει το ταμείο ή η κυβέρνηση αλλά εσύ».

Ο κ. Ρωμανιάς απέκλεισε επίσης κάθε ενδεχόμενο να βρεθεί ισοδύναμο για να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και πρόσθεσε ότι ο νόμος 43/36 είναι «ανεφάρμοστος» και πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε.

Μέσα στο μνημόνιο προβλέπεται εξοικονόμηση 450 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες του χρόνου από τα χρήματα που δίνει το κράτος για τις συντάξεις, ωστόσο, όπως επεσήμανε, μέσα στο 2016 το ποσό της εξοικονόμησης ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

«Αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν με ισοδύναμα, θα γίνει περικοπή συντάξεων», σημείωσε, προσδιορίζοντας μάλιστα το μεσοσταθμικό ποσοστό της περικοπής για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ στο 11%-13%.

By