Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Ρωμανιάς: Oι δανειστές ζητούν συντάξεις των 320 ευρώ

Ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων επισημαίνει τη διάσταση απόψεων με τους εταίρους μας για το συνταξιοδοτικό

syntaxeis630_071113

Αιτήματα «πολύ πίσω» από εκείνα που αποτυπώνονται στο «mail Χαρδούβελη» (σ.σ. προτάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά προς τρόικα το Δεκέμβριο του 2014) σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό αποτυπώνονται στη λίστα την οποία έχουν καταθέσει οι δανειστές κατά τη διαπραγμάτευση τους με την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό ανέφερε σήμερα στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Ant1 ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, συμπληρώνοντας πως οι δανειστές ζητούν  αύξηση των ορίων ηλικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2016, στα 67 χρόνια για τη λήψη ολόκληρης σύνταξης και στα 62 χρόνια για τη λήψη μειωμένης σύνταξης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, οι δανειστές ζητούν η κύρια σύνταξη να υπολογίζεται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες έχει καταβάλλει ο κάθε ασφαλισμένος κατά το εργασιακό – ασφαλιστικό βίο του. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την ελάχιστη κύρια σύνταξη στα 300 – 320 ευρώ.

Όχι μόνο αυτό, αλλά αν αυξανόταν από την 1η Ιανουαρίου 2016 τα συνταξιοδοτικά ηλικιακά όρια, 300.000 άτομα» (σ.σ. με θεμελιωμένα ή κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα) θα κατέθεταν άμεσα αίτηση για συνταξιοδότηση, προκαλώντας «πανικό» στα ασφαλιστικά ταμεία, σημείωσε ο κ. Ρωμανιάς.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την κυβέρνηση, ανέφερε ο ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων, επισημαίνοντας πως θέση της ελληνικής πλευράς είναι η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων από την 1η Ιανουαρίου του 2026.

(Visited 1 times, 1 visits today)