Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Ρωσία: Εκτός εκλογών ο Αλεξέι Ναβάλνι με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης είχε προσφύγει κατά της απόφασης της Ρωσικής Εκλογικής Επιτροπής, που είχε απαγορεύσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε σήμερα την προσφυγή του Ρώσου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι κατά της απόφασης της ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να του απαγορεύσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς.

Αυτή την εβδομάδα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απαγόρευσε τη συμμετοχή του Ναβάλνι στις εκλογές της 18ης Μαρτίου λόγω μιας καταδίκης του σε φυλάκιση με αναστολή, την οποία καταγγέλλει ως κατασκευασμένη.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος δεν ήταν παρών κατά την ακροαματική συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, έγραψε στο Twitter πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του «δεν θα αναγνωρίσουν εκλογές χωρίς συναγωνισμό» και ανανέωσε τις εκκλήσεις του για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κυριαρχεί εδώ και 18 χρόνια στο πολιτικό τοπίο της Ρωσίας, θα επανεκελεγεί με άνεση, όμως ο Ναβάλνι υποστηρίζει πως ο αποκλεισμός του ιδίου από τις εκλογές μετατρέπει την ψηφοφορία σε φάρσα.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει οργανώσει μερικές από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εδώ και χρόνια, έχει φυλακιστεί τρεις φορές φέτος και έχουν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες ότι παρέβη τον νόμο οργανώνοντας δημόσιες συγκεντρώσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By