Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Ρωσία: Κίνδυνος για «οικολογικό Τσερνόμπιλ» από εργοστάσιο χημικών στο Ιρκούτσκ

Η πρόεδρος του ρωσικού οργανισμού εποπτείας φυσικών πόρων, Σβετλάνα Ραντιόνοβα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ισβέστια», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την επικινδυνότητα της κατάστασης που επικρατεί σε ένα εργοστάσιο χημικών στην περιοχή του Ιρκούτσκ, λόγω της παρατεταμένης αδιαφορίας των ιθυνόντων.

Σε αυτό ότι η Ρωσία κινδυνεύει από ένα οικολογικό Τσερνόμπιλ, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάπλαση της περιοχής στην οποία βρίσκεται.

«Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια περιοχή οικολογικής καταστροφής. Πρέπει να δράσουμε άμεσα διαφορετικά θα έχουμε ένα οικολογικό Τσερνόμπιλ» λέει η Ραντιόνοβα στην συνέντευξή της.

Η Ραντιόνοβα, η οποία επισκέφθηκε τον χώρο της μονάδας Usolyechimprom, επισημαίνει ότι ολόκληρη η μονάδα βρίσκεται σε μια σχεδόν καταστροφική κατάσταση, καθώς στον χώρο της βρίσκονται υπολείμματα που περιέχουν υδράργυρο, δεξαμενές που είναι γεμάτες με επικίνδυνες χημικές ουσίες και απόβλητα πετρελαίου.

«Είναι το πιο ζωντανό παράδειγμα ανεύθυνης συμπεριφοράς των ιδιοκτητών του οι οποίοι αφού το απομύζησαν μέχρις εσχάτων το εγκατέλειψαν», λέει στην συνέντευξή της η Ραντιόνοβα.

Η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη που η Ραντιόνοβα ζήτησε από την ρωσική κυβέρνηση την εκπόνηση ενός προγράμματος για την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής στην οποία βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας, επισημαίνοντας ότι αυτή την στιγμή συζητείται νομοσχέδιο που έχει ως αντικείμενο την εξάλειψη των οικολογικών συνεπειών που προκαλούνται από την εν λόγω κατάσταση.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην πόλη Ουσόλιε- Σιμπίρσκογιε και ήταν κάποτε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες χημικής βιομηχανίας στην περιοχή της Σιβηρίας.

Το 2017 το εργοστάσιο κήρυξε χρεοκοπία, ενώ η παραγωγή είχε διακοπεί νωρίτερα.

Τον Νοέμβριο του 2018 η πόλη Ουσόλιε – Σιμπίρσκογιε κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της οικολογικής απειλής που υπήρχε, καθώς όλη η περιοχή του εργοστασίου είχε ρυπανθεί από επικίνδυνες ουσίες.

Εκτός των άλλων στις κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας μέχρι στιγμής υπάρχουν δεξαμενές με βλαβερές ουσίες οι οποίες καθίστανται ιδιαίτερα επικίνδυνες για το περιβάλλον.

Ο διευθυντής του ρωσικού περιοδικού «Οικολογία και ζωή» Αλεξάντρ Σαμσόνοφ , συμφωνώντας με την εκτίμηση της Ραντιόνοβα για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό nsn.fm δήλωσε ότι η οικολογική καταστροφή δεν μπορεί να προκληθεί μόνο από αυτό το εργοστάσιο αλλά και από εκατοντάδες άλλα που υπάρχουν στην Ρωσία.

Ο ίδιος αναφέρει ως παράδειγμα την μονάδα χαρτοβιομηχανίας στην Βαϊκάλη, στην επικράτεια της οποίας έχουν απομείνει τεράστιες ποσότητες αποβλήτων οι οποίες, σε περιπτώσεις ακόμη και μικρών σεισμικών δονήσεων και ροών νερού από χείμαρρους, θα μπορούσαν να ρυπάνουν την πιο καθαρή λίμνη στον κόσμο που είναι η Βαϊκάλη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By