Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Ρωσία: Σε φάση υλοποίησης η συμφωνία για την παράδοση S-400 στην Τουρκία

Σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται η παράδοση των αντιπυραυλικών S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η υλοποίηση της συμφωνίας βρίσκεται στην φάση που πρέπει να βρίσκεται. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορώ να σας πω» ανέφερε ο Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας Σταρ, φέρει τους S-400 να τοποθετούνται ενδεχομένως στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και στο Άναμουρ της Μερσίνας.

Στις 6 Ιουλίου, ανέφερε ο Πεσκόφ, οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν το ζήτημα. «Η παράδοση συζητήθηκε αναμφίβολα. Η συμφωνία αυτή βρίσκεται στην φάση της υλοποίησης» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος ο Ερντογάν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στην Άγκυρα είχε δηλώσει ότι η προετοιμασία για την αποστολή των ρωσικών S-400 στην Τουρκία συνεχίζεται και αυτή την στιγμή γίνεται η φόρτωση τους. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ασχολείται με τον σχεδιασμό και την επιλογή της τοποθεσίας που θα εγκατασταθούν οι S-400.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιταχθεί στην αγορά των S-400 από την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι αν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά αυτή, δεν θα μπορέσει να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει η συμπαραγωγή των F-35 και της επιβολής κυρώσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By