Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Ρωσική στρατιωτική πηγή: Σε ισχύ η εκεχειρία στη Συρία, ηρεμία στην περιοχή

Σε εφαρμογή έχει τεθεί η εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, στην οποία συμφώνησαν χθες Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, και η κατάσταση στο πεδίο είναι ήρεμη, αναφέρουν σήμερα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανώνυμη στρατιωτική πηγή.

«Η κατάσταση στο μέτωπο είναι ήρεμη. Δεν υπήρξαν εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο συριακός στρατός επιβλέπει την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η πηγή σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο πρεσβευτής της Συρίας στην Κίνα και πρώην πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ και τη Ρωσία Ιμάντ Μουσταφά, δήλωσε στο Sputnik ότι η αποτυχία της Άγκυρας να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της όπως προέκυψαν από το ρωσοτουρκικό μνημόνιο το 2018 για μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της νέας κατάπαυσης πυρός στην περιοχή.

«Το παρελθόν του Ερντογάν αναφορικά με τις συμφωνίες του Σότσι και της Αστάνα δείχνουν ότι δεν έχει ποτέ τιμήσει τις δεσμεύσεις του. Είναι πολύ δύσκολο να υποθέσουμε ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα θα είναι διαφορετικά», είπε ο πρεσβευτής σε ερώτηση αν αναμένει εφαρμογή της συμφωνίας από την τουρκική πλευρά.

Πούτιν και Ερντογάν είχαν μακρές συνομιλίες χθες για την κατάσταση στην Ιντλίμπ και μετά το πέρας τους ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία.

Αυτή έχει στόχο να τερματίσει τις σφοδρές μάχες που διαρκούν εβδομάδες σε τμήματα της Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, περιοχή που θεωρείται το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία και όπου επενέβη η Τουρκία εναντίον των συριακών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Οι εχθροπραξίες προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή — περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι κινήθηκαν προς τα τουρκικά σύνορα. Η Τουρκία εξάλλου υπέστη βαριές απώλειες, καθώς πολλές δεκάδες στρατιώτες της σκοτώθηκαν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By