Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Ρώσος πιλότος μαχητικού: «Δεν λάβαμε καμία προειδοποίηση από τους Τούρκους»

Ο Ρώσος πιλότος που διασώθηκε αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι το ρωσικό μαχητικό να παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο

maxitiko sintrivi2

Το ρωσικό μαχητικό Su-24 δεν έλαβε καμία προειδοποίηση – είτε μέσω ασυρμάτου είτε με οπτικά σήματα – από τα τουρκικά F-16 πριν καταρριφθεί από τα πυρά τους δήλωσε ο ρώσος πιλότος που διασώθηκε, όπως μεταδίδουν κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1, ο πιλότος Κονσταντίν Μουράχτιν φέρεται επίσης να αρνήθηκε κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι το ρωσικό μαχητικό να παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, συμπληρώνοντας ότι το Σουχόι χτυπήθηκε ενώ πετούσε πάνω από συριακό έδαφος.

Οι δηλώσεις Μουράχτιν αναμένεται να ρίξουν νέα φωτιά στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές έχουν αντικρουόμενες εκδοχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες καταρρίφθηκε το Su-24.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το Σουχόι ήταν ένα από δύο αεροσκάφη που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της το πρωί της Τρίτης, και το ένα καταρρίφθηκε αφού δεν αποχώρησε μετά από 10 προειδοποιήσεις που δόθηκαν σε διάστημα πέντε λεπτών.

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι την ώρα της κατάρριψης δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για ρωσικό αεροσκάφος, αλλά έμαθε την προέλευση του μαχητικού από τις επίσημες ρωσικές ανακοινώσεις, θέση την οποία απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάρριψη προμελετημένη.

Ως απάντηση στην κατάρριψη, η Μόσχα αποφάσισε να ενισχύσει την μεγάλη αεροπορική βάση που διαθέτει στη Συρία με αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν εχθρικά αεροσκάφη σε ύψος έως 6.000 μέτρων και με βεληνεκές περίπου 600 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, η Ρωσία έχει ήδη προβεί σε μέτρα άσκησης οικονομικής πίεσης στην Τουρκία, με την αρμόδια υπηρεσία ουσιαστικά να απαγορεύει σε ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία να πωλούν πακέτα διακοπών στην Τουρκία, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την μεγάλη τουρκική τουριστική βιομηχανία.

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ακόμα πως υπάρχει ενδεχόμενο ακύρωσης συνεργασιών μεταξύ τουρκικών και ρωσικών εταιρειών, χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα στην κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου, η οποία γίνεται με ρωσική τεχνογνωσία.

By