Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρυθμίζουν «σωρηδόν» τις οφειλές τους οι κακοπληρωτές

Απτά αποτελέσματα φέρνουν στα… ταμεία των τραπεζών οι πλειστηριασμοί, αφού ολοένα περισσότερο στρατηγικοί κακοπληρωτές φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι ή την επιχείρησή τους και σπεύδουν να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – παρότι μέχρι τώρα λειτουργούν δοκιμαστικά– λειτουργούν ως «μαστίγιο» για τους οφειλέτες που εσκεμμένα δεν εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους ιδίως μετά το πάγωμα των πλειστηριασμών τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Πηγές του τραπεζικού κλάδου δηλώνουν στο insider.gr«ιδιαίτερη ικανοποίηση» από την αύξηση των ρυθμίσεων τους τελευταίους δύο μήνες, αφού προσέρχονται για ρύθμιση ακόμη και «ξεχασμένοι» οφειλέτες. «Ακόμη και οφειλέτες που είχαν πολλά χρόνια να εμφανιστούν έρχονται μόνοι τους να ρυθμίσουν τα δάνειά τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα είναι ακόμη πιο αισιόδοξες, αφού η κυβέρνηση στοχεύει σε αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών σε 10.000 έως το τέλος του έτους, ξεκινώντας από τις 21 Φεβρουαρίου όπου όλοι οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται ηλεκτρονικά.

Η εντυπωσιακή αύξηση των ρυθμίσεων οφείλεται βεβαίως και στο «καρότο» που προσφέρουν οι τράπεζες, οι οποίες εμφανίζονται αποφασισμένες πλέον να προσφέρουν γενναίες ρυθμίσεις  των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προσφέροντας πάγωμα του κεφαλαίου, κουρεύοντας τόκους ή ακόμη και κεφάλαιο –πάντα κατά περίπτωση, βέβαια.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν και οι Θεσμοί, καθώς στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του SSM στη Φρανκφούρτη η επικεφαλής Ντανιέλ Νουί υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές τράπεζες να δώσουν μεγαλύτερα κίνητρα στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Ενθαρρυντική κινητικότητα και στα επιχειρηματικά δάνεια

Σημαντικά αποτελέσματα καταγράφονται και στα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ξένα funds επενδύουν σε βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως του τουριστικού κλάδου, ζητώντας από τις τράπεζες αναδιάρθρωση των δανείων σε συνεννόηση με τον επιχειρηματία.

Πρόοδος σημειώνονται και στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία οι τράπεζες έχουν συστήσει «φόρουμ» προκειμένου να λαμβάνουν κοινές αποφάσεις με σκοπό τη διάσωση των επιχειρηματικών ομίλων, είτε πρόκειται με αναδιάρθρωση των δανείων, είτε με πώληση είτε με εύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Ένας παράγοντας επίσπευσης της διαδικασίας αυτής, η οποία προχωρούσε με ρυθμούς… χελώνας το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πολυπλοκότητας των περιπτώσεων και της απροθυμίας των τραπεζών να «θυσιάσουν» τις απαιτήσεις τους, είναι η έναρξη των stress tests αυτές τις ημέρες.

Παρότι στις ασκήσεις προσομοίωσης θα ληφθούν υπόψη τα οικονομικά στοιχεία έως τις 31/15/2017, η πρόοδος που καταγράφεται σε επίπεδο διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους Θεσμούς και τις εποπτικές αρχές.

By