Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Σακελλαρίδης: Oι θεσμοί γνώριζαν για τα δύο νομοσχέδια- Δεν τα αποσύρουμε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η ρύθμιση των 100 δόσεων «έχει μόνο δημοσιονομικό όφελος», ενώ τα μέτρα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης έχουν «σχετικά χαμηλό» κόστος», της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ

sakelaridis

Τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στα οποία αντιτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν «εν γνώση των θεσμών εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε με παρέμβαση του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσύρει τα δυο νομοσχέδια, τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή, αποδίδοντας το «βέτο» της Κομισιόν σε «σκηνικό πίεσης». Προσέθεσε πως η ρύθμιση των 100 δόσεων «έχει μόνο δημοσιονομικό όφελος», ενώ τα μέτρα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης έχουν «σχετικά χαμηλό» κόστος», της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στην πενταμερή σύσκεψη για την Ελλάδα που θα γίνει την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε πως η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα της ρευστότητας αλλά και την πολιτική κατεύθυνση για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup.

Υπογράμμισε πως η Αθήνα από την πλευρά της «υπερασπίζεται τη συμφωνία» της 20ης Φεβρουαρίου και καταβάλει «μεγάλη προσπάθεια» για την εφαρμογή της.

Ειδικά για το ζήτημα της ρευστότητας, επισήμανε πως απόλυτη προτεραιότητα είναι η καταβολή μισθών και συντάξεων, ενώ ερωτηθείς τι θα γίνει αν υπάρξει δίλημμα μεταξύ καταβολής μισθών-συντάξεων και εξυπηρέτησης του χρέους σχολίασε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει τέτοιο ζήτημα.

Επίσης, ο  κ. Σακελλαρίδης διευκρίνισε πάντως πως η κυβέρνηση «έχει λαϊκή εντολή» να μην πάρει μέτρα λιτότητας. «Πόσο να σφίξεις το ζωνάρι στον ελληνικό λαό που δεν έχει άλλα να δώσει», είπε, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει εάν οι εταίροι-πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα νέα εισπρακτικά μέτρα.

Τέλος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα τον Απρίλιο, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να θέσει στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτημα δανεισμού ή ρευστότητας.

Συμπλήρωσε όμως πως θα συζητηθούν «επενδύσεις και κοινά επωφελείς οικονομικές δραστηριότητες».

«Ο προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής μας είναι σαφώς ευρωπαϊκός, όμως, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής οι επαφές με σημαντικές χώρες πρέπει να γίνονται», προσέθεσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By