Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Σακελλαροπούλου: Σαφείς οι επιπτώσεις για την Τουρκία αν συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες

Η ευρωπαϊκή επικαιρότητα και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Ιταλία.

Η κυρία Σακελλαροπούλου συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό της Σέρτζιο Ματαρέλα και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, κυρίου Ματαρέλα να επισκεφθώ την Ιταλία, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου στο εξωτερικό μετά την Κύπρο, και πιστεύω ότι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η Ελλάδα και η Ιταλία, δυο γειτονικές χώρες της Μεσογείου, συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας. Άλλωστε, οι δύο λαοί μας είχαν πάντοτε στενότατες επαφές, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Με τον κ. Ματαρέλα, ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνδέεται με την «κοινή πορεία μας ως νομικών και ως λειτουργών της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Μοιραστήκαμε επίσης την κοινή μας ανησυχία για την πανδημία του κορωνοϊού και το βαρύ κόστος που έχει σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην οικονομία. Τόσο ο ελληνικός, όσο και ο ιταλικός λαός διαπνέονται από αισθήματα αλληλεγγύης και αλληλοσυμπαράστασης στη δύσκολη αυτή για όλους μας συγκυρία».

Βρίσκομαι στη Ρώμη μετά από πρόσκληση του Προέδρου Mattarella. Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο και στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό Conte. Συζητήσαμε για τις σχέσεις των δύο χωρών, το πακέτο ανάκαμψης από την πανδημία, την κρίση στην Αν. Μεσόγειο και το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Συνεχίζοντας η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στη συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργό και τα θέματα που συζήτησαν. «Εκτός από τον Ιταλό ομόλογό μου, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

Ενημέρωσα, τόσο τον Ιταλό Πρόεδρο όσο και τον πρωθυπουργό, για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τελευταία την εξαγγελία για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, η οποία παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε.

«Τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Το μήνυμα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Τουρκία είναι αποφασιστικό και καθιστά σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Επανέλαβα ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανα ότι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, όπως το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια, δημιουργούν κινδύνους για την περιοχή. Για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, τόνισα την ανάγκη αλληλεγγύης, ώστε τα κράτη πρώτης γραμμής να μην επωμίζονται δυσανάλογο βάρος.

Σχετικά, τέλος, με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Συζητήσαμε επίσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Έχουν επομένως κάθε λόγο να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελούν μια καλή βάση διαπραγμάτευσης. Τονίσαμε ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, προκειμένου να μην επωμίζονται το βάρος τα κράτη πρώτης γραμμής σε βαθμό δυσανάλογο».

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή της στην Ιταλία συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By