Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Σάλος ξέσπασε μετά από τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου – Πυρά από την αντιπολίτευση, τους ΑΝΕΛ και τον Παπαδημούλη

Κακό χαμό προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, για τη Χρυσή Αυγή και τη σημαία.

Ο κ. Παρασκευόπουλος μεταξύ άλλων είπε ότι πρέπει να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας αλλά και ότι θα πρέπει να στηριχθεί η Χρυσή Αυγή από το πολιτικό σύστημα αν κάνει βήματα προς εκδημοκρατισμό.

Σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κηυριακής» ο κ. Παρασκευόπουλος ζήτησε να ανοίξει ένας διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας υποστηρίζοντας πως η πράξη αυτή πρέπει να αποδοκιμάζεται πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά, κάτι που κατά την άποψή του, είναι και πιο αποτελεσματικός τρόπος. «Τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική», λέει χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως αν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα για εκδημοκρατισμό πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα, προτιμώντας τη σύγκλιση από τη διαρκή ρήξη. «Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης», επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος και συνεχίζει: «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».

ΝΔ: Δηλώσεις παραλήρημα

Για «δηλώσεις-παραλήρημα» και «περίσσευμα θράσους» κατηγορεί η ΝΔ, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

«Για τη Νέα Δημοκρατία, όπως και για όλους τους Έλληνες, η σημαία μας είναι όσιο και ιερό», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας.

«Αποδοκιμάζουμε και καταγγέλλουμε τις δηλώσεις – παραλήρημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουμε από την κυβέρνηση της χώρας και το κόμμα του να πράξουν το ίδιο», καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ: Ντροπιαστική δήλωση

Ως ντροπιαστική για τη Δημοκρατία χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις-βόμβα Παρασκευόπουλου.Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρώην υπουργός τόνισε: «δήλωση Παρασκευόπουλου για «ένταξη Χρυσής Αυγής σε κλίμα Δημοκρατίας» είναι ντροπιαστική». Και διερωτήθηκε: «Θα τον αποπέμψει κανείς ή θα «συγχωρεθεί» για να ψηφίσει τα επόμενα μέτρα;».

Παπαδημούλης: Οι θέσεις παρασκευόπουλου δεν εκφράζουν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την κυβέρνηση

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δ. Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «δεν συμφωνώ καθόλου με τις απόψεις Παρασκευόπουλου περί Χρυσής Αυγής κ Ελληνικής σημαίας. Δεν εκφράζουν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την Κυβέρνηση».

Εξαλλη και η νεολαία των ΑΝΕΛ

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο αντέδρασε η Νεολαία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου. Οι νεολαίοι των ΑΝΕΛ χαρακτηρίζουν «ασυνάρτητες» τις σκέψεις περί βημάτων εκδημοκρατισμού της Χρυσής Αυγής. «Αδυνατούμε να τις παρακολουθήσουμε» σημειώνουν. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι προτάσεις όπως αυτή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλου για την έναρξη διαλόγου για την αποποινικοποίηση του καψίματος της Ελληνικής σημαίας «χαρακτηρίζονται ατυχείς και δεν προσφέρουν στην ομόνοια και τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης».

Σημειώνουν δε ότι «οι Έλληνες πολίτες όχι απλά τιμούν και σέβονται το ιερό σύμβολο του Ελληνισμού, τη σημαία μας, αλλά δεν μπορούν να ανεχθούν και οποιαδήποτε ενέργεια ασέβειας προς το ιερό εθνικό σύμβολο» και καταλήγουν λέγοντας: «Θεωρούμε αναγκαία για την κοινωνική ειρήνη, την προστασία του εθνικού μας συμβόλου από τον νόμο».

Δημήτρης Καμμένος: Προκλητική η άποψη Παρασκευόπουλου

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος χαρακτηρίζει «προκλητική» την άποψη του κ. Παρασκευόπουλου προτείνοντας μάλιστα την ποινικοποίηση απόψεων που υποστηρίζουν την αποποινικοποίηση του συγκεκριμένου αδικήματος.

«Ιδιαιτέρως προκλητική είναι η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος ζήτησε την έναρξη ενός διαλόγου προκειμένου να αποποινικοποιηθεί ως αδίκημα το κάψιμο της σημαίας» σημειώνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 188 σχετικό με την προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας «Όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Παραρμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου λέει ο Παρασκευόπουλος

Τελικά και υπό το βάρος των αντιδράσεων ο κ. Παρασκευόπουλος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στο σκέλος των όσων είπε για τη Χρυσή Αυγή και όχι σε αυτά για τη σημαία.

«Νόμιζα ότι η προσήλωσή μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες θα απέτρεπε τις παρερμηνείες μιας απλής δήλωσής μου.

Αφού όμως, όπως φαίνεται, αυτό χρειάζεται διευκρινίζω: Πιστεύω, ότι κάθε ανθρώπινο ον, έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση. Η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα, που σαγηνεύει αρκετούς. Η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η ιστορία δεν ξεπλένεται», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παρασκευόπουλος.

(Visited 1 times, 1 visits today)