Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Σαπέν: Η ελάφρυνση ελληνικού χρέους να τεθεί στο τραπέζι το συντομότερο δυνατόν

Η Ελλάδα πρέπει να βάλει σε μια τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση

sapen

Τα συμφωνηθέντα του προηγούμενου Ιουλίου, αποτελούν μια αναγκαιότητα για την Ελλάδα, διεμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, μέσω συνέντευξής του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Παράλληλα ο Μισέλ Σαπέν, παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να βάλει σε μια τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά την πλευρά των πιστωτών, με τη συμφωνία του Ιουλίου, τα μέλη της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν από κοινού έναντι της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους, οπότε το θέμα αυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας», αλλά και για την Ευρωζώνη.

Πρόσθεσε δε ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η πρώτη επανεξέταση του προγράμματος, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Για το συνταξιοδοτικό, ο Μισέλ Σαπέν θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις,όμως, όπως λέει «σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών».

Για την πιθανότητα μιας νέας εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, την απορρίπτει κατηγορηματικά, αναφέροντας ότι τον Ιούλιο «το σθένος της Ευρώπης τέθηκε σε δοκιμασία» και προσθέτει ότι «μπορεί να υπάρχουν στιγμές έντασης, σκληρές διαπραγματεύσεις, εξήλθαμε όμως από την περίοδο της υστερίας. Σήμερα βρισκόμαστε στην πιο γαλήνια δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Δεν επιθυμώ να έχουν διάρκεια αυτές οι καταστάσεις».

Αυτά αναφέρει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, οποίος παράλληλα δηλώνει ότι η γαλλική θέση είναι ότι κάτι που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By